Mordet på Blomstergatan: därför friades mannen

En kvinna mördades på Blomstergatan i Västerås 2009. Därför friades mannen i tingsrätten.

Som undertecknad tidigare berättat mördades en 49-årig kvinna på Blomstergatan i Västerås, den 23 december 2009. Kvinnans sambo åtalades för mordet men frikändes sedan. Det är ett av de fall som polisens kalla fall-grupp nu arbetar med.

Det dokumenterade händelseförloppet timmarna kring kvinnans död visar att mannen den 23 december 2009 först var på sitt arbete, sedan inne i Västerås centrum, sedan hemma hos en kamrat och att han, efter ett besök på Ica Ettan, kom hem vid 21-tiden på kvällen.

Det fanns endast två nycklar till lägenheten. Mannen hade en och kvinnan en.

Enligt tingsrätten var det möjligt att kvinnan låst upp för en besökare. Att hon påträffades endast iklädd en t-tröja utesluter inte den möjligheten.

I slutsatserna för den kriminaltekniska undersökningen fanns det inget som talade för att en okänd person tagit sig in i lägenheten och skadat kvinnan, men att detta inte heller kunde uteslutas.

Åtalet byggde på att mannen tillbringat dagen med vetskap om att kvinnan var död.

Att mannen flera gånger under dagen försökt ringa kvinnan hade, enligt åklagaren, mannen gjort för att ge intryck av att han trodde att kvinnan levde. Mannen ska under dagen ha umgåtts med sonen och med bekanta för att få något slags alibi.

Enligt tingsrätten fanns det dock förklaringar till att mannen sysselsatt sig på egen hand under eftermiddagen den 23 december. Det har framkommit att det var kamraten som tog initiativet till att mannen följde honom hem och drack. Mannens påstående om att kvinnan skulle träffa en väninna som inte ville träffa honom har inte gått att motbevisa.

Att mannen inte svarat i telefonen när kvinnans anhöriga ringt honom var enligt tingsrätten en ”besvärande omständighet” men inte något som räckte till en fällande dom.

Ett bevis som anses tala mot att mannen dödade kvinnan är ett vittnesmål från grannen i våningen under. Grannens lägenhet ligger i våningen under kvinnans och är rumsligt inrättad på samma vis. Det innebär att grannens sovrum låg direkt under det sovrum som mannen och kvinnan använde. Enligt grannen var det lyhört i huset och att han även tidigare hört ljud från lägenheten ovanför.

Grannen har uppgett att han gick och la sig vid 02-tiden på natten mot den 23 december och att han vaknade av att det kom ljud från lägenheten ovanför som dunsar samt att han hörde en kvinna skratta.

Grannen har spontant uppgett att det var ljust ute när han vaknade av att han hörde ljuden och han har berättat att han steg upp någon gång mellan klockan 11 och 12 på förmiddagen. Grannen har i ett senare skede sagt att han har kunnat missta sig på att det var ljust ute då det finns en lampa utanför fönstret till hans sovrum och att det kan ha varit ljus från denna som han sett.

Om grannens första påstående stämmer. Om det var ljust ute när han hörde dunsar och en kvinnas skratt så är det uteslutet att mannen då befann sig i lägenheten. Detta eftersom det var mörkt ute vid den tid då han bevisligen lämnade bostaden. Grannens uppgifter tyder då på att det var kvinnan som skrattade och att en annan person än mannen också befann sig i lägenheten när kvinnan skrattade.

Grannens senare uppgift om att det kan ha varit lampsken han såg när han vaknade av ljuden framstår som märklig. En person borde i sin invanda sovmiljö kunna skilja på dagsljus och lampsken utomhus.

Grannens uppgift lämnade, enligt tingsrätten, ett inte obetydligt utrymme för en annan gärningsman.

Vid en samlad bedömning ansåg tingsrätten att det fanns ”ett beaktansvärt utrymme” för att någon annan än mannen misshandlat kvinnan och orsakat hennes död.1

1 DOM 2010-04-08 meddelad i Västerås (Västmanlands tingsrätt 08 april 2010).

2 reaktioner till “Mordet på Blomstergatan: därför friades mannen

  1. Det är väl inte otroligt att kvinnans sambo misshandlat henne till döds.
    Men det måste givetvis bevisas. Vi får hoppas att polisen kan lösa det här fallet på ett tillfredsställande sätt.
    Att män misshandlar kvinnor är alltför vanligt. Katarina Wennstam har skrivit mycket om det i sina böcker.

    1. De flesta som kommenterat det här fallet har gjort den bedömningen. Jag ska fortsätta med fallet ett tag till och se vad jag hittar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *