Mordet på Blomstergatan: händelseförloppet

En kvinna mördades på Blomstergatan i Västerås 2009. Det här är händelseförloppet timmarna runt kvinnans död.

Som undertecknad tidigare berättat mördades en 49-årig kvinna på Blomstergatan i Västerås, den 23 december 2009. Kvinnans sambo åtalades för mordet men frikändes sedan. Det är ett av de fall som polisens kalla fall-grupp nu arbetar med.

Mannen som var sambo med den mördade kvinnan arbetade som motorbyggare på ABB Motors. Kvinnan hade sjukersättning och efterlevandepension.

Sjukersättningen hade sin grund i att kvinnan led av en tarmsjukdom med återkommande utbrott av kramper och stark smärta. För smärtlindring hade hon förskrivningar på morfinbaserade läkemedel.

Sjukdomen medförde sjukhusvistelser vid olika tillfällen och det hade förekommit att kvinnan fått åka akut med ambulans. Enligt mannen kände dock kvinnan oftast på sig när ett krampanfall var på gång och att de därför kunde ta bilen till sjukhuset.

Den 20 december 2009 åkte kvinnan in på sjukhuset. Hon vistades där till den 22 december 2009 då hon runt klockan 13.30 lämnade sjukhuset på permission.

Mannen stämplade den dagen ut från arbetet strax efter klockan 14. Kvinnan hade beställt tid hos frisören och var där vid den tidpunkten. Enligt mannen var han och kvinnan sedan tillsammans i centrum under några timmar på eftermiddagen och gick i affärer.

Klockan 16.20 ringde kvinnan ett telefonsamtal till en väninna. Väninnan har uppgett att kvinnan då var glad och att hon pratade om att julhandla och att hon skulle hämta mannen med bil klockan 12 nästa dag när denne slutade jobbet.

Mannen har uppgett att det inte var tal om så mycket julförberedelser mellan honom och kvinnan. Han själv skulle fixa en present, ett bälte, till sin son och även köpa en flaska Famouse Grouse, en whiskysort, till den yngre av kvinnans söner. Det var enligt mannen inte så att kvinnan skulle hämta honom efter jobbet eftersom kvinnans yngre son skulle disponera bilen för att hämta en person på Arlanda.1 Kvinnan hade två vuxna söner från ett tidigare förhållande.2

Under kvällen ringdes några telefonsamtal till kvinnans telefon som hon inte besvarade. Hon hade dock telefonkontakt med tidigare nämnda son klockan 21.06.

Om kvällen hemma den 22 december, har mannen berättat att de båda gjorde normala saker, han minns inte så noga. Datorn sattes på. Han tittade på tv där han halvsomnade. Mannen har uppgett att han hörde kvinnan öppna medicinskåpet i badrummet flera gånger och att hon såg ganska påverkad ut under kvällen. Han minns att det ringde en del på kvinnans telefon och att hon stängde av ringsignalen.

Mannen har också berättat att kvinnan pratade om att dagen efter träffa en väninna som var tillfälligt i Västerås och frågan om vad paret skulle göra dagen efter skulle styras lite av om detta blev av. Mannen har uppgett att kvinnan sagt att väninnan helst inte träffade honom när hon och väninnan skulle ses, då denna inte gillade honom. Väninnan har uppgett att hon sent på kvällen den 22 december upptäckte att hon hade missat ett telefonsamtal från kvinnan.

Klockan 22.05 stängdes kvinnans dator av. Enligt mannen gick han och lade sig först. Enligt honom förekom det inga högljudda diskussioner eller gräl mellan dem under kvällen och natten eller på morgonen den 23 december.

Mannen har berättat att han vaknade på morgonen den 23 december och upptäckte att han hade försovit sig. Han hade inte hört telefonen som han använt som väckarklocka. Enligt egen uppgift gav han kvinnan en puss på huvudet och hon mumlade något. Mannen gjorde sig sedan i ordning och begav sig till jobbet. ABB Motors har sina lokaler i området Sjöhagen väster om Västerås centrum.

Mannen stämplade in på jobbet klockan 07.19. Under förmiddagen ringde han upp kvinnans telefon vid tre tillfällen: klockan 09.53, 10.07, och 11.37. Han fick inget svar vid något av tillfällena. Vid de två senare tillfällena lämnade han röstmeddelanden.

Väninnan, som kvinnan ska ha pratat om att träffa, skickade klockan 09.45 ett sms till kvinnan där hon meddelade att hon ville hälsa på under dagen. Sms:et öppnades inte. Väninnan har uppgett att hon då trodde att kvinnan var kvar på sjukhuset.

En annan väninna ringde under förmiddagen först två gånger till kvinnan och sedan två gånger till mannen. Ingen uppringning besvarades.

Mannen stämplade ut från arbetet klockan 12.19. Polisens utredning om mobiltrafik visar att mannens mobil vid ungefär halvettiden lämnade området Sjöhagen för att sedan befinna sig i centrum.

Mellan klockan 12.56 och 13.18 tog mannen via sex uttag i två av Nordeas bankomater ut sammanlagt 15 000 kronor. Han använde kvinnans Visa Gold-kort. Uttagen innebar en övertrassering av kvinnans kredit. Klockan 13.29 betalade han med samma kort varor för 805 kronor på Pressbyrån, Vasagatan. Kvart i två på eftermiddagen satte han in 10 000 kronor på sitt eget konto. Strax efter klockan 14 handlade han för 549 kronor på Systembolaget i centrum.

Den väninna som hade ringt och försökt nå mannen och kvinnan under dagen ringde under eftermiddagen ytterligare en gång till mannen utan att få svar. Kvinnans fostermor ringde klockan 17.09 och kvinnans äldre son ringde klockan 17.22 upp mannen. Ingen av dem fick svar.

Mannen har uppgett att han ringde till kvinnan dels för att väcka henne, och dels prata om vad de skulle göra under dagen. De hade kommit överens om detta dagen innan. När det gäller uttagen hade de kommit överens om dem dagen innan. De var överens om att 10 000 kronor skulle sättas in på hans konto för betalning av räkningar och att 5 000 kronor skulle gå till betalning för en vigselring kvinnan hade varit och tittat på några dagar innan i december.

Han blev inte orolig när han inte kom i kontakt med kvinnan och hade själv en del att göra i centrum. Han träffade sin son och överlämnade julklappen. En stund senare träffade mannen en kamrat vid restaurang Mälaren. De båda gick till krogen Bankiren och drack en del öl, kanske tre till fyra stycken.

Därefter gick de hem till kamraten. Kamraten har sagt att det var på hans initiativ. Utredningen om mobiltrafiken visar att mannens mobil var kvar i centrum till runt halvsex och då gick över till ”hemmamasten” Gideonsberg. Hos kamraten drack mannen av en whisky han köpt. Klockan 19.46 ringde mannen till en bekant, ett samtal som varade ungefär 20 minuter. Klockan 20.18 ringde mannen upp kvinnan utan att få svar. Han pratade in ett meddelande. Klockan 20.25 ringde kvinnans fostermor upp mannen utan att få svar.

Därefter har mannen lämnat kamratens bostad och klockan 20.59 registreras det att han har lämnat in en hyrfilm på Ica Ettan. Mannen har uppgett att han dragit över hyrtiden och att det tog lite extra tid för att ordna betalningen av detta jämfört med att bara lämna in en film.

Efter detta begav sig mannen hemåt. En polis har provgått sträckan och då uppmätt tidsåtgången till 8 minuter och 20 sekunder. Under hemgången ringde mannen ett 90 sekunder långt samtal till en vän. Mannen har uppgett att han kan ha stått stilla under det samtalet. Mannen, som var alkoholpåverkad, kom därför inte hem tidigare än fram mot kvart över nio på kvällen.

Samtalet till SOS ringdes klockan 21.26 och mannen har uppgett att han ringde genast efter det att han upptäckt kvinnans kropp. Mannen har uppgett att han vid hemgången kunde se fönstren på båda sidorna av huset och att det var mörkt i lägenheten. Han tror att han hade i huvudet att kvinnan fortfarande var med väninnan hon skulle träffa.

Mannen har uppgett att han inte i alla delar kan komma ihåg vad han gjorde mellan hemkomsten och att han upptäckte kvinnan i sovrummet. Lägenheten har innanför entrén en hall. Rakt fram från hallen och i vinkel åt vänster ligger vardagsrummet. Till höger om hallen med ingång ganska nära entrén ligger köket. För att komma till sovrummet får man gå genom hela köket till den enda dörren in till sovrummet.

Mannen har uppgett att han lade tillbaka kvinnans Visa-kort på sin plats innanför en garderobsdörr i hallen, att han öppnade och tittade lite på den julklapp han hade fått av sonen, att han rökt en cigarett och kanske tog en liten whisky.

När han sedan gick in i sovrummet låg kvinnan längre in mot övre sängänden. Mannen har uppgett att han fick ta sig upp på sängen för att tända sänglampan. Han drog fram kvinnan en bit och kom i chocktillstånd när han blev blodig om händerna. Han ringde SOS.3

1 DOM 2010-04-08 meddelad i Västerås (Västmanlands tingsrätt 08 april 2010).

2 Uppgifter från Skatteverket.

3 DOM 2010-04-08 meddelad i Västerås (Västmanlands tingsrätt 08 april 2010).

Uppdaterad: 2021-04-16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *