Mordet på Blomstergatan: sambon åtalades men friades

En kvinna mördades på Blomstergatan i Västerås 2009. Kvinnans sambo åtalades för mordet men frikändes sedan.

Den 23 december 2009 mördades en 49-årig kvinna på Blomstergatan i Västerås.1 En man anhölls och häktades under tiden den 25 januari till den 19 mars 2010, inledningsvis på grund av misstanke om mord, och senare på grund av misstanke om grov misshandel och grovt vållande till annans död.2

Den 8 april friades mannen i tingsrätten från misstankarna om grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han dömdes endast till 6 000 kronor i böter för narkotikabrott.

Klockan 21.26 på kvällen den 23 december 2009 larmade mannen SOS och begärde ambulans till Blomstergatan då han påträffat sin sambo liggandes och inte fick liv i henne. Ambulanspersonal och polis kom till platsen. Man fann att kvinnans kropp var kall och att hon var avliden. Kvinnans kropp låg på rygg på ett sängtäcke invid nedre änden av parets dubbelsäng i sovrummet. Från kvinnans huvud fanns ett släpspår med blod upp mot sängens övre ände. Kvinnan var iklädd en t-tröja, enligt mannen en sedvanlig klädsel för sänggåendet. På grund av blodspåret genomfördes en kriminalteknisk platsundersökning. Dödsfallet fastställdes därefter formellt av läkare klockan 03.15.

En förundersökning inleddes. Mannen förhördes upplysningsvis och flera andra personer förhördes. En utvidgad rättsmedicinsk obduktion gjordes. Obduktionen visade bland annat att kvinnan hade flera skador av trubbigt våld på olika ställen av huvudet. Skador på vänstra överarmen hade utseendet av så kallade greppmärken. Det framgick också att huvudskadorna inte hade utseende som kan förväntas vid fallskador.

En överläkare anförde att huvudskadorna, greppskadorna samt vissa ytterligare skador talade för att kvinnan hade befunnit sig i handgemäng med en annan person i nära anslutning till dödsfallet. Som dödsorsak angavs en akut ”cirkulationssvikt” i kombination med inandning av magsäcksinnehåll till luftvägarna.

Det angavs vidare att det är möjligt att de omfattande yttre huvudskadorna gett upphov till medvetslöshet och kräkning och att huvudskadorna därmed kan ha bidragit till dödsfallet. Utlåtandet undertecknades den 25 januari 2010. Samma dag anhölls mannen.3

Mannen var vid tillfället för mordet 45 år gammal. Han och kvinnan hade varit sambor i nästan ett år. De bodde tillsammans i kvinnans bostadsrätt några trappor upp i ett flerfamiljshus på Blomstergatan.4

Mannen friades eftersom kvinnans dörr varit olåst. Tingsrätten kunde därför inte utesluta att någon annan än den åtalade kunde ha tagit sig in i lägenheten och mördat kvinnan.5

1 Sundling, Henrik. ”Lista över kalla fall i Västerås”, 28 augusti 2020.

Uppgifter från Skatteverket.

2 ”ANSPRÅK ENLIGT LAGEN (1998:714) OM ERSÄTTNING VID FRIHETSBERÖVANDEN OCH ANDRA TVÅNGSÅTGÄRDER”. Justitiekanslern, 03 november 2010.

3 DOM 2010-04-08 meddelad i Västerås (Västmanlands tingsrätt 08 april 2010).

4 DOM 2010-04-08 meddelad i Västerås (Västmanlands tingsrätt 08 april 2010).

5 Sannemalm, Ann-Sofie. ”Ny polisgrupp ska hitta okända mördare”. Vestmanlands Läns Tidning, 11 juli 2015. https://www.vlt.se/artikel/ny-polisgrupp-ska-hitta-okanda-mordare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *