Det ser ut som att Ryanair åter kan bli det enda flygbolaget på Västerås flygplats. Vänsterpartiet påminner om att flygbolaget är antifackligt.
I veckan har Västerås flygplats återigen debatterats. Detta sedan VLT avslöjat att avtalet med Nextjet, om en flyglinje till Helsingfors, sägs upp. Vänsterpartiet skriver, i en debattartikel i VLT, att det flygbolag som återstår på flygplatsen är antifackligt.
Samtidigt som flygplatsen är en mycket kostsam affär för Västerås och västeråsarna, tillåts ett antifackligt bolag Ryanair att bedriva verksamhet, eftersom majoriteten valde att inte tillgodose Vänsterpartiets tillägg på att schyssta villkor även skulle gälla de bolag som flyger till och från flygplatsen i ägardirektivet. Att övriga partier i kommunmajoriteten inte ställde upp är inte förvånande men att Socialdemokraterna också tillbakavisar detta är ett tecken på arbetarpartiet socialdemokraternas allt tydligare högervridning här i Västerås.
Som undertecknad tidigare berättat antog kommunfullmäktige i oktober 2015 nya ägardirektiv för flygplatsen. Dessa ägardirektiv anger bland annat att flygplatsen aktivt ska ”jobba med sociala krav vid upphandlingar”.
Som undertecknad också berättat tidigare har Västerås kommun sedan länge haft en inköps- och upphandlingspolicy där det bland annat ställs krav på hänsyn till ILO:s kärnkonventioner. Detta har inte hindrat den kommunägda flygplatsen från att skriva affärsavtal med Ryanair som inte förhandlar med fackföreningar.
Inför beslutet om nya ägardirektiv för flygplatsen ville Vänsterpartiet att de sociala kraven inte bara skulle gälla vid upphandlingar utan även vid avtal. Ryanairs affärsavtal med flygplatsen har inte föregåtts av någon upphandling.
Vänsterpartiets förslag röstades ner av den rödgrönborgerliga majoriteten. Socialdemokraternas Anders Teljebäck ville då inte svara på varför han var mot Vänsterpartiets förslag.
Lämna ett svar