S i Västerås vill inte ställa sociala krav på Ryanair

Västerås flygplats har fått nya ägardirektiv. Den politiska majoriteten har bestämt att inga sociala krav ska ställas vid upprättade av avtal. ”Jag förstår inte varför ni är mot det”, säger Olle Kvarnryd (V).

Västerås kommunfullmäktige antog i veckan nya ägardirektiv för Västerås flygplats. I de nya ägardirektiven anges det bland annat att bolaget aktivt ska ”jobba med sociala krav vid upphandlingar”.

Som undertecknad tidigare berättat (den 13 augusti 2013) har Västerås kommun sedan länge haft en inköps- och upphandlingspolicy där det bland annat ställs krav på hänsyn till ILO:s kärnkonventioner. Detta har inte hindrat den kommunägda flygplatsen från att skriva affärsavtal med Ryanair som inte förhandlar med fackföreningar.

Inför beslutet om nya ägardirektiv för flygplatsen ville Vänsterpartiet att de sociala kraven inte bara ska gälla vid upphandlingar utan även vid avtal.
– Detta då vi vet att det finns flera bolag som aktivt försöker bryta ner de rättigheter som anställda och fack under lång tid arbetat fram, sa Vänsterpartiets Olle Kvarnryd i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiets förslag röstades ner av den rödgrönborgerliga majoriteten. Socialdemokraternas Anders Teljebäck ville inte svara på varför han var mot Vänsterpartiets förslag. Jonathan Söderberg, förtroendevald i facket Kommunal i Västerås, kommenterade däremot beslutet.
– Kraftig tankevurpa av S i kvällens fullmäktige. Trodde nog det satt några fackliga företrädare i fullmäktige, men man vill tydligen inte ha kollektivavtal i stadens bolag, skrev han på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *