Danska kommuner bojkottar Ryanair

Köpenhamn och åtta andra danska kommuner bojkottar Ryanair. På grund av Ryanairs arbetsvillkor ska inga tjänsteresor göras med flygbolaget. ”Det är en form av svineri”, menar Frank Jensen (S).

Anställda i Köpenhamns kommun och åtta andra danska kommuner får inte längre flyga med flygbolaget Ryanair, meddelar TT. Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (S) anklagar det irländska flygbolaget för social dumpning med hänvisning till löne- och arbetsförhållanden.
– Vi tecknar inga kontrakt eller köper varor av leverantörer som inte ger ordentlig lön, meddelar Frank Jensen till den danska tidningen Berlingske.

På onsdag möts det danska flygfacket och Ryanair i den danska motsvarigheten till arbetsdomstolen.

Även den svenska fackföreningsrörelsen är kritisk mot att Ryanair konsekvent vägrar förhandla med fackföreningar. Som undertecknad tidigare berättat (den 20 mars 2014) vill till exempel facket Vision att Göteborgs kommun slutar att resa med Ryanair.

De svenska Socialdemokraterna är däremot splittrade i sin syn på Ryanair (se tidigare inlägg den 5 augusti 2013). Något förenklat uttryckt är Socialdemokraterna kritiska mot Ryanair i kommuner där partiet är i opposition, medan Socialdemokrater som har makten i en kommun själva väljer att subventionera Ryanair.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *