Göteborgs skattebetalare subventionerar Ryanair

Skattepengar ska inte användas för att flyga med Ryanair. Det tycker facket TCO. ”Politiken måste ta ansvar för att skattebetalarnas pengar inte betalas till sådana här företag”, säger Eva Nordmark, TCO.

Göteborgs kommuns förvaltningar flög 38 gånger tur och retur med Ryanair i fjol. Facket Vision vill att kommunen slutar att resa med lågprisflygbolaget, rapporterar Göteborgsposten.
– Ryanair är ett företag som systematiskt kränker fackliga rättigheter. Vi vill se att Göteborgs stad enbart gör affärer med företag som har kollektivavtal, säger Marcus Gustavsson, ordförande för Vision i Göteborg, till Göteborgsposten.

TCO instämmer i kritiken. Facket anser att skattepengar inte ska användas för att flyga med Ryanair, skriver Svenska Dagbladet.

Tjänsteresorna är emellertid inte det enda sätt som Göteborgs kommun stöder Ryanair. Kommunen är även delägare till flygplatsen Göteborg City Airport som trafikeras av Ryanair.

Förtydligande 23/3: Flygplatsen Göteborg City Airport ägs av den statliga koncernen Swedavia, står det att läsa på Swedavias hemsida. Göteborgs kommun är däremot delägare i flygplatsens driftbolag, framgår av flygplatsens hemsida.