Socialdemokraterna är splittrade om Ryanair

Ryanair får skarp kritik för sina arbetsförhållanden. Fackliga organisationer protesterar därför mot lågprisflygbolaget. Hur Socialdemokraterna agerar mot Ryanair varierar däremot i Sverige.

Per Svensson ställer i Sydsvenskan frågan om varför inte vänstern agerar mot Ryanair. Han undrar varför den samtida svenska vänstern är så ointresserad av ekonomi och handfasta maktförhållanden. ”Varför är den svenska samtida vänstern i gengäld så överdrivet intresserad av symbolhandlingar, identitetsfrågor och moraliserande teckentydning?”, skriver han.

Petter Larsson svarar i Aftonbladet att arbetarrörelsen sedan åtminstone tio år tillbaka har försökt få bukt med Ryanair. Delar av fackföreningsrörelsen, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har på olika sätt agerat. ”I Växjö vill Socialdemokraterna använda ägardirektiven till flygplatsen för att sätta press på bolaget”, skriver han.

På andra platser i landet har Socialdemokraterna emellertid en annan syn. I det socialdemokratiskt styrda Kalmar beklagar kommunstyrelsens ord­förande Johan Persson att Ryanair inte har kollektivavtal. Några planer på att med politiska medel påverka vilka företag som den kommunägda flygplatsen gynnar finns däremot inte. Det blir i stället en fråga för den enskilda konsumenten.
– Jag är ganska övertygad om att alla konsumenter som tar del av det här och följer diskussionerna kring Ryanair har den största makten att påverka, säger Johan Persson till Barometern.

En liknande syn har Socialdemokraterna i Västerås. Lokala partiföreträdare beklagar Ryanairs agerande. Partiet har däremot inte använt politiken för att sätta press på lågprisflygbolaget som trafikerar den kommunägda flygplatsen.
– Utan Ryanair har vi ingen flygplats, sa Lena Söderberg (S) till VLT tidigare i år.

Tillägg den 28/8. Jonas Cronert (S), politisk sekreterare i Västerås, menar att det inom det lokala partiet finns en vilja att agera i frågan.
– Vi borde använda politiken till att ställa krav anser bland annat jag. Jag är sosse. I Västerås. Vi är rätt många, skriver han på Twitter.

Ett svar till ”Socialdemokraterna är splittrade om Ryanair”

  1. […] undertecknad tidigare berättat (den 5/8) är Socialdemokraterna splittrade om Ryanair. Förhållandena på Ryanair är en fråga för EU, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *