Örtagårdsmordet 2013 är ytterligare ett olöst mord i Västerås. Mordoffret hade arbetat som taxichaufför. Det visar sig att även den man som misstänktes för mordet arbetat som taxichaufför.
En 37-årig man hittades den 27 juli 2013 död i sitt hem i Örtagården. Mannen hade tidigare arbetat som taxichaufför och hade dömts för sexuellt ofredande. Han var 2013 också misstänkt för våldtäkt. Örtagårdsmordet är ett av de fall som polisens kalla fall-grupp nu arbetar med.
En man som länge var misstänkt för Örtagårdsmordet dömdes senare för det som kallas Skallbergsmordet. Undertecknad kallar den tidigare misstänkte för Nattskytten.
Nattskytten bytte av någon anledning förnamn 2012 men behöll samma efternamn som tidigare.1 Några år innan dess arbetade han själv som taxichaufför.
Natten till lördagen den 13 december 2008 hade tre män deltagit i en firmafest på Hässlö i Västerås. Efter festen skulle de tre männen åka in till Västerås centrum. Därför åkte de med Nattskyttens taxi. En av männen, A, satte sig i framsätet. De andra i baksätet. De tre passagerarna hade druckit alkohol under festen. Uppgifterna går isär om vad som sedan hände.
Nattskytten åtalades för misshandel och enligt åklagaren pratade de tre passagerarna om ”tjejer” som de även pratade med Nattskytten om. Nattskytten blev irriterad och stannade bilen på Björnövägen varefter han förklarade att han inte hade för avsikt att köra dem längre. En av passagerarna, A, ifrågasatte varför de skulle betala för färden, men till slut betalade de chauffören. Nattskytten ska, i samband med det, ha hållit fast A.
Efter att passagerarna klivit ut ur bilen ska Nattskytten, enligt åklagaren, sprungit efter A och slagit honom så att han ramlade omkull. Nattskytten ska ha slagit flera knytnävsslag och även tagit strupgrepp. När polisen anlände till platsen satt Nattskytten fortfarande ovanpå A.
Nattskytten har bland annat uppgett följande. När de tre passagerarna skulle stiga in i bilen hade en av dem en ölburk i handen. Nattskytten nekade till att låta männen dricka öl i bilen och lät dem i stället dricka upp ölen innan de klev in. Under färden pratade A om att han hade varit i Las Vegas och att taxichaufförerna där vet hur man skaffar fram prostituerade. A frågade hela tiden Nattskytten om detta. Han ville också att Nattskytten skulle göra en handbromssladd.
Nattskytten ska ha varnat passagerarna att om de inte skötte sig skulle de få kliva av. A ska, enligt Nattskytten, dock ha fortsatt att prata om prostituerade. Nattskytten stannade då bilen och bad passagerarna kliva av och betala kostnaden för färden, vilken uppgick till 98 kronor.
A ska då inte velat betala för sig och i stället börjat slå Nattskytten inne i bilen. Nattskytten ska ha fått ta emot flera slag i ansiktet. Efter en stund betalade någon av passagerarna i baksätet.
Nattskytten ville inte att A skulle lämna platsen. Han sprang ikapp A, vände ner honom på marken och höll kvar honom tills polisen anlände. När männen klev ur bilen anlände en annan taxichaufför till platsen, T.
T såg hela sekvensen från det att Nattskytten tog ner A på marken. Nattskytten säger sig inte ha slagit A, dunkat hans huvud eller tagit strypgrepp. Det bekräftas också av den andra taxichauffören T.
Tingsrätten ansåg i sin dom 2009 att det inte kunde anses ”ställt utom rimligt tvivel” att Nattskytten misshandlat A. Nattskytten friades därför från anklagelserna.
Tingsrättens dom överklagades till hovrätten. Hovrätten fastställde 2010 tingsrättens dom, vilket innebar att Nattskytten fortsatt var fri från anklagelserna.2
1 Uppgifter från Skatteverket.
2 DOM 2010-03-22 (Svea hovrätt 22 mars 2010).
Lämna ett svar