Mordet på Hockla: Så sa GW

Hat eller psykisk sjukdom har drivit Håkan Holmströms mördare. Så sa Leif GW Persson när han granskade fallet 2001.

Som undertecknad tidigare berättat mördades Håkan Holmström i Skultuna 1997. Det är ett av de fall som polisens kalla fall-grupp nu arbetar med.

Håkan Holmström hade tidigare varit gift och hade barn. Men sedan några år tillbaka var han ensamstående och hade utvecklat alkoholism.

– I många avseenden så är det här det mest typiska mordet eller dråpet som förekommer här i landet. Offret är en ensamstående medelålders man med alkoholproblem. Han har blivit knivhuggen eller slagen till döds i sin egen lägenhet, säger Leif GW Persson i tv-programmet ”Efterlyst” 2001.

Men det finns några saker som skiljer det här från ett vanligt mord. Måttet av våld är uppseendeväckande. Håkan Holmström knivhöggs på ett besinningslöst sätt med 30 till 40 knivhugg. Enligt Leif GW Persson brukar det indikera att gärningsmannen tillhör någon av två olika kategorier.

– Antingen är det en gärningsman som hatar just det där offret så djupt att det blir på det här viset. Eller också är det en psykiskt störd, tillfälligt eller långsiktigt psykiskt störd gärningsman, säger Leif GW Persson i tv-programmet.

Något annat som är ovanligt är att det verkar som att mördaren ristat in ett märke i kroppen. Märket är inte inristat med mordvapnen utan med hjälp av en skalpell eller dylikt. Den här inristningen och att mordet skedde under allhelgonahelgen gör det hela än mer speciellt. En hypotes för polisen har varit att det skulle ha rört sig om ett rituellt mord med satanistiska inslag.

– Det skulle ju vara någon sådan där satanistisk symbol då va’. Ett felvänt ”p” exempelvis skulle symbolisera det vanliga satanistiska pentagrammet, alltså den femuddiga stjärnan. Men det tror inte jag på faktiskt. Det skulle i så fall vara det första ritualmordet i den här kategorin av offer, säger Leif GW Persson i tv-programmet.

Ett annat tänkbart motiv kan ha varit att Håkan Holmström hade en penningskuld.

– Då visar erfarenheten att det är en person som finns i offrets absolut närmaste omgivning. Och en person som har ungefär samma bakgrund och egenskaper och livssituation som han själv har, va’, säger Leif GW Persson i tv-programmet.1

1 ”Efterlyst”. TV3, 29 mars 2001. https://smdb.kb.se/catalog/id/000015279/29.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *