Håkan Holmströms döttrar känner obehag och ovisshet

Håkan Holmströms döttrar tycker att det känns jobbigt varje gång mordet kommer på tal. Annika Holmström skulle samtidigt vilja ha svar på vad som egentligen hände.

Som undertecknad tidigare berättat mördades Håkan Holmström i Skultuna 1997. Det är ett av de fall som polisens kalla fall-grupp nu arbetar med.

Håkan Holmströms döttrar Annika och Camilla är nu i 50-årsåldern. De tycker båda två att det är jobbigt att prata om mordet.

– Det känns lite jobbigt, det gör det ju. För då rivs det upp igen, naturligtvis. Känslor och allting. Det blir liksom en påminnelse. Det blir kalla kårar, säger Annika Holmström.

Trots att det känns jobbigt går Annika och Camilla med på att svara på några frågor.

Håkan Holmström bodde i Sundsvall tillsammans med Annikas och Camillas mor. När Håkan Holmström skilt sig åkte han och hälsade på sin syster som bodde i Västerås. Därigenom träffade han en ny kvinna, som var arbetskamrat till systern.

I mitten av 1970-talet, det kan ha varit 1975, flyttade Håkan Holmström därför till Västerås. Han började sedan jobba på Gränges Aluminium. Men vid tiden för mordet var Håkan Holmström förtidspensionär, bodde själv och hade alkoholproblem. Han umgicks med andra personer i Skultuna som var i samma situation.

– Han blev periodare, alkoholist, och började umgås i de kretsarna, säger Annika Holmström.

En av de personer som misstänkts vara gärningsmannen kallades för Affe och har i tv-programmet ”Svenska fall för FBI” kallats herr A1. Han var i ungefär samma ålder som Håkan Holmström och ingick i samma krets.

– Det var en suppolare. Får man säga så?, säger Annika Holmström.

Det som bidragit till misstankarna mot herr A är att han kunde vara hotfull och våldsam när han drack.

– Jag vet att pappa hade haft problem med honom. Han hade väl fått stryk av honom och och blivit knuffad av honom, säger Camilla Holmström.

En man ska vid ett tillfälle ha erkänt mordet inför bekanta men sedan nekat i polisförhör. Mannen, som var i 55-årsåldern, berättade mer eller mindre hur han hade utfört mordet.2 Det är oklart om detta var herr A.

– Det vet inte jag. Men jag kan inte tänka mig att det var någon av de andra, säger Camilla Holmström.

Mordvapnen har inte hittats. Herr A lever inte heller längre. Det gör förstås att fallet är svårlöst för polisen.

– Jag kan tycka att de skulle gjort lite mer när det var aktuellt. Nu är ju alla så gamla av dem. Han som man tror att det är lever inte ens, säger Camilla Holmström.3

– Det kanske inte var den här Affe, som han ju kallades för. Det får vi ju aldrig veta genom att han själv gick bort. Det är väl det man funderar på egentligen. Var det han? Vi vet ju inte till hundra procent, säger Annika Holmström.4

Hon skulle gärna vilja veta hur det egentligen ligger till.

1 ”Svenska fall för FBI del 6, säsong 2”. TV4 Play, 01 december 2016. https://www.tv4play.se/program/svenska-fall-för-fbi/3552992.

2 ”Efterlyst”. TV3, 29 mars 2001. https://smdb.kb.se/catalog/id/000015279/29.

3 Holmström, Camilla. Telefonsamtal med Camilla Holmström, dotter till Håkan Holmström., 15 december 2020.

4 Holmström, Annika. Telefonsamtal med Annika Holmström, dotter till Håkan Holmström., 15 december 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *