Dödsfallet på Ibis i Västerås

En kvinna hittades livlös på ett hotellrum 2011. Detta utreddes först som ett mord men sedan meddelade åklagaren att det inte fanns några misstankar om brott. Finns det alternativa teorier om vad som hände?

Olöst mord? Skärmdump från SVT:s reportage.

Förra året hade Sveriges Televisions lokala nyheter ett reportage om olösta mord i Västmanland. Ett av de fall som fanns med på SVT:s lista var ”Hotellmordet på Ibis” i Västerås 2011.1

Tidigt på torsdagen den 3 mars 2011 hittades en 21-årig kvinna livlös på hotell Ibis i Västerås. Larmet kom till polisen klockan 01.20 på natten.2

När den 21-åriga kvinnan, som var från Uddevalla, hittades på hotellrummet var hon medvetslös. Upplivningsförsök gjordes på plats och i ambulansen, men kvinnan liv gick inte att rädda. På sjukhuset förklarades kvinnan död.

En 29-årig man från Västerås anhölls misstänkt för mord.3 Han befann sig i rummet när poliserna kom dit. Den misstänkte mannen nekade själv till brott.4 Det fanns inga spår av yttre våld på kvinnan.5

Den anhållne 29-åringen och den döda kvinnan hade känt varandra i flera år. Enligt en gemensam bekant var de goda vänner.

Mannen var aktiv inom kampsport.6 Han var tidigare dömd för bland annat misshandel, utpressning, övergrepp i rättssak, hemfridsbrott och narkotikabrott.7

Under fredagseftermiddagen den 4 mars kom resultaten från obduktionen. Rättsläkaren hade då inte hittat något som styrkte misstanken om att kvinnan blivit mördad. Den man som suttit anhållen släpptes på fri fot och var inte längre misstänkt för mord.8 Enligt åklagaren fanns det inte längre några misstankar om brott.

– Kvinnan dog en naturlig död. Av respekt till de anhöriga vill jag inte gå in på några närmare detaljer, sa kammaråklagare Annica Borgerud Kjellsson till VLT.9

Varför listade då SVT händelsen som ett olöst mord 2019? Visserligen är inte heller ”Power Meet-mordet” ett olöst mord i rättsväsendets ögon. Skillnaden i det fallet är att det finns väl utvecklade teorier om varför det skulle kunna vara ett mord.

När det gäller dödsfallet på Ibis har undertecknad däremot hittat få alternativa teorier. På nätforumet Flashback brukar det vara högt i tak för spekulationer. Men på Flashback låstes diskussionstråden redan den 4 mars 2011, då administratören konstaterade att inget brott tycktes vara begånget.10

1 Ahnlund, Susanna. ”Här är polisens huvudvärk – elva olösta mord i Västmanland som ska granskas på nytt”. SVT Nyheter, 21 oktober 2019. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/har-ar-lanets-tolv-olosta-mordfall-som-ska-granskas-pa-nytt.

2 Hellberg, Magnus, och Roland Johansson. ”Kampsportare misstänks ha mördat sin vän”. Expressen, 04 mars 2011. https://www.expressen.se/nyheter/kampsportare-misstanks-ha-mordat-sin-van/.

3 ”Dagbok”. Västmanlands tingsrätt, 07 mars 2011.

4 Bergfeldt, Carina. ”21-årig kvinna misstänkt mördad på hotell i Västerås | Aftonbladet”. Aftonbladet, 03 mars 2011. http://archive.vn/BgPWh.

5 Tegnér, Maja, och Göran Widerberg. ”Hittades medvetslös- avled senare”. Vestmanlands Läns Tidning, 03 mars 2011. https://www.vlt.se/artikel/hittades-medvetslos-avled-senare.

6 Hellberg, Magnus, och Roland Johansson. ”Kampsportare misstänks ha mördat sin vän”. Expressen, 04 mars 2011. https://www.expressen.se/nyheter/kampsportare-misstanks-ha-mordat-sin-van/.

7 Sannemalm, Ann-Sofie. ”Anhållen nekar till mord”. Vestmanlands Läns Tidning, 03 mars 2011. https://www.vlt.se/artikel/anhallen-nekar-till-mord-1.

8 Dimakis, Angelica. ”Uddevallakvinnan blev inte mördad”. bohuslaningen.se, 04 mars 2011. http://www.bohuslaningen.se/1.2493342.

9 Sannemalm, Ann-Sofie. ”29-åringen frisläppt”. Vestmanlands Läns Tidning, 04 mars 2011. https://www.vlt.se/artikel/29-aringen-frislappt.

10 blomvattnare. ”Flashback Forum – Visa ett inlägg – Västerås: kvinna hittad död på hotellrum [Mod]”, 04 mars 2011. https://www.flashback.org/sp29276933.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *