Skavstas vinster kan försvinna i skatteparadis

Skavstas flygplats ägs sedan 2013 av ADC & HAS. Företaget har förgreningar på Brittiska Jungfruöarna. ”Vi har ingen vidare information eller förklaring till varför det är så”, säger Dot Gade Kulovuori, vd för Skavstas flygplats.

Som undertecknad tidigare berättat (den 21/11 2013) har flygplatsen Skavsta utanför Nyköping fått kämpa med ekonomin och gick för första gången runt år 2012. Detta efter 15 år med lågprisflyg. Flygplatsen är sedan 1998 till största delen privatägd. Nyköpings kommun har däremot kraftigt subventionerat verksamheten, bland annat genom frikostiga avtal direkt med Ryanair.

Sedan 2013 äger det amerikanska företaget ADC & HAS 90,1 procent av aktierna i Skavsta Flygplats. Detta innebär att eventuella vinster nu kan hamna i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna, berättar Södermanlands Nyheter i dag. De nya ägarna har holdingbolaget ADC & HAS Finance Ltd, som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Den uppenbara risken är att ADC & HAS kan flytta framtida vinster utomlands i stället för att skatta på dem i Sverige, till exempel genom luftfakturor, interna lån, eller genom att skriva över rättigheter.

Dot Gade Kulovuori, vd på Skavstas flygplats, ser däremot ingen risk att ADC & HAS skulle kunna flytta flygplatsens vinster utomlands.
– Nej, jag kan inte tro att det är avsikten med förvärvet, med tanke på den investerare som ligger bakom, säger hon till Södermanlands Nyheter.

Tidningen har även ställt frågor till ADC & HAS om hur företaget ser på skatteplanering av den aggressivare sorten. Företaget har inte svarat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *