SAS vd kräver ingripande mot lågprisflygbolag

Ryanair och andra lågprisbolag följer inte svensk arbetsrätt. SAS vd Rickard Gustafson kräver därför att politikerna ingriper. ”Jag tycker att det från politiskt håll är viktigt att tala om vilka skatte- och anställningsregler som gäller”, säger han.

Ryanairs personal arbetar formellt sett på Irland och flygbolaget anser därför att endast irländska regler ska gälla för personalen. Flygbolaget Norwegian agerar på ett liknande sätt och har börjat anställa personal utanför Europa, bland annat i Thailand där personalen bara får motsvarande cirka 3 000 kronor i månaden i grundlön, rapporterar Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

SAS vd Rickard Gustafson anser att politikerna borde sätta ned foten kring vad som gäller om ett flygbolag exempelvis har personalen anställd i ett land men flyger från ett annat, vilket han menar är något av en gråzon.
– Vi är ett skandinaviskt flygbolag och är måna om att ha personal som bor, lever och arbetar i Skandinavien och även betalar skatt här, säger han till TT.

Som undertecknad tidigare berättat (den 28/8 2013) har TCO:s chefsjurist Samuel Engblom sagt att problemet inte är omöjligt att komma åt om politikerna tar sitt ansvar på det lokala planet. En del av Ryanairs affärsidé är att flyga på mindre flygplatser där kommunerna kraftigt subventionerar flygbolaget enligt delvis hemliga avtal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *