Politiker uppmanas agera lokalt mot Ryanair

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) instämmer nu i kritiken mot Ryanair. Samuel Engblom, TCO, vill att svenska politiker agerar på lokal nivå. ”Arbetsmarknadsministern kan ju börja med att uppmana sina partivänner att ta sitt ansvar”, säger han.

Sveriges Radio har i veckan berättat att Ryanairs piloter tvingas vara anonyma när de driver fackliga frågor inom Ryanair Pilot Group. Detta har fått arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) att reagera. Hon menar att piloternas situation är oacceptabel.
– Det är ju så att fackliga rättigheter, det är en central mänsklig rättighet, som skyddas i olika internationella konventioner. Och det är förstås grundläggande att man kan organisera sig, säger Hillevi Engström till Sveriges Radio.
Arbetsmarknadsministern vill genom ”politiska påtryckningar”, oklart exakt hur, se till att de anställda får sina fackliga rättigheter.

Ryanairs antifackliga beteende är inte omöjligt att komma åt om politikerna tar sitt ansvar, säger TCO:s chefsjurist Samuel Engblom i TCO-tidningen. Samuel Engblom berättar att en del av Ryanairs affärsidé är att bolaget flyger på mindre flygplatser där kommunerna får betala till bolaget enligt delvis hemliga avtal.
– Det finns alltså ett antal svenska kommunpolitiker som borde ta sitt ansvar, säger han till TCO-tidningen.

Som undertecknad tidigare berättat (den 5/8) är Socialdemokraterna splittrade om Ryanair. Förhållandena på Ryanair är en fråga för EU, anser Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Samma åsikt har Staffan Jansson (S), kommunalråd i Västerås.
– Det är en fråga för våra EU-parlamentariker, sa han till VLT tidigare i år.
En helt annan uppfattning har Socialdemokraterna i Växjö. Där trafikerar Ryanair den mestadels landstingsägda flygplatsen Småland Airport. Enligt Sveriges Radios lokala nyheter hålls i kväll ett ägarsamråd där en av punkterna är att Socialdemokraterna kräver en uppförandekod som garanterar fackliga rättigheter.
– Rätten att organisera sig är en av grundstenarna för ett demokratiskt samhälle. Jag blir jätteupprörd när vi börjar tulla på demokratin och inte respekterar de mänskliga rättigheterna, säger Anna Fransson (S), landstingsråd, till Sveriges Radio.

Som undertecknad tidigare berättat (den 13/8) finns styrdokument av den typen redan i åtminstone två kommuner som samarbetar med Ryanair: Västerås och Kalmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *