Ryanairtvist avgörs i Norges högsta domstol

Ryanair vill att flygbolagets personal ska arbeta efter irländska lagar. Norska fack anser däremot att norsk lag gäller i Norge. Detta blir nu en fråga för Norges högsta domstol.

Som undertecknad tidigare berättat (den 26 oktober 2015) pågår i Norge en rättssak mellan Ryanair och flygvärdinnan Alessandra Cocca. Flygvärdinnan sades upp efter att ha arbetat åt flygbolaget i tio månader. Enligt kontraktet med Ryanair hade hon en prövotid på ett år. Enligt norsk lagstiftning däremot får en anställd ha en prövotid på högst ett halvt år. Alessandra Cocca menar att hon därmed var att betrakta som fast anställd. Ryanair menar i stället att hon fortfarande genomgick sin prövotid när hon sades upp.

Det norska facket Parat driver ärendet åt Alessandra Cocca. Ryanair menar att flygbolagets personal är anställd i Irland och att irländska lagar därför ska gälla. Norsk domstol har tidigare dömt att norsk lag gäller i Norge. Ryanair har överklagat och frågan kommer nu att avgöras av Norges högsta domstol (Høyesterett), meddelar Dagens Næringsliv.

Den högsta domstolen har tidigare fastslagit att tvisten ska avgöras i Norge och inte i Irland. Vegard Einan, vice ordförande i facket Parat, tror att flygvärdinnan ska segra även den här gången.
– Vinner Cocca igen har facket genom två domar av landets högsta domstol visat att Ryanair och alla andra utländska flygbolag måste hålla sig till norska lagar och regler, säger Vegard Einan i ett uttalande på Parats hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *