Nytt bakslag för Ryanair i norsk domstol

Norsk lag gäller för Ryanairs personal i Norge. Det har norsk domstol fastslagit. ”Detta är en viktig seger för norska arbetstagare”, säger Vegard Einan, facket Parat.

Som undertecknad tidigare berättat (den 25 augusti) pågår i Norge en rättssak mellan Ryanair och flygvärdinnan Alessandra Cocca. Flygvärdinnan sades upp efter att ha arbetat åt flygbolaget i tio månader. Enligt kontraktet med Ryanair hade hon en prövotid på ett år. Enligt norsk lagstiftning däremot får en anställd ha en prövotid på högst ett halvt år. Alessandra Cocca menar att hon därmed var att betrakta som fast anställd. Ryanair menar i stället att hon fortfarande genomgick sin prövotid när hon sades upp.

Det norska facket Parat driver ärendet åt Alessandra Cocca. Ryanair menar att flygbolagets personal är anställd i Irland och att irländska lagar därför ska gälla. Norsk domstol har tidigare dömt att frågan ska avgöras i Norge och inte i Irland som Ryanair vill. Nu har lagmannsretten (motsvarande hovrätten) fastslagit att norsk lag gäller i frågan, rapporterar norska E24.

Vegard Einan, vice ordförande i Parat, tror att domen får internationell betydelse.
– Jag tror att detta är en dom som andra europeiska länder kommer att ta till sig. Då måste Ryanair förhålla sig till lagarna i det land där de har en bas, säger han till nyhetsbyrån NTB.

Ryanair kommer som väntat att överklaga domen till Høyesterett (motsvarande Högsta domstolen). Ryanairchefen Michael O’Leary har tidigare sagt till NTB att flygbolaget kommer att vinna eftersom ”anklagelserna saknar verklighetsförankring”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *