Ryanairkritiker sitter kvar i flygplatsstyrelse

Bertil Dahl (V), styrelseledamot i Kalmar Öland Airport, har öppet kritiserat Ryanair. Det har lett till krav på att han ska avgå. ”Det vore väl märkligt om jag skulle avgå bara för att jag vill att kommunen ska följa sina egna regler”, säger Bertil Dahl.

I somras fick Ola Gustafsson (S) sparken från Växjöflygplatsen Småland Airports styrelse, berättar Barometern. Anledningen var att han uttalat sig kritiskt om flyg­bolaget Ryanair och upp­manat till bojkott. I styrelsen för Kalmar Öland Airport finns en lika kritisk ledamot som också avråder från att flyga med Ryanair.
– För min del handlar det om mer än bara själva bolaget. Vi har i kommunstyrelsen tagit beslut om upphandlingsregler där vi ställer krav på schyssta villkor för personalen i de bolag vi gör affärer med, säger Bertil Dahl (V) till Barometern.

Barometerns politiska chefredaktör Martin Tunström menar att Bertil Dahl måste vara lojal med bolaget eller avgå. I aktiebolagslagen finns den så kallade lojalitetsplikten som föreskriver att en ledamot inte får göra något som skadar bolaget. Bertil Dahl anser att det snarare är Ryanair som skadar bolaget.

Ryanair kontaktade Småland Airport när flygbolaget fick reda på att en styrelseledamot uttalat sig kritiskt mot Ryanair. När det gäller Bertil Dahls utspel väljer Ryanair en försiktigare väg.
– När det gäller avtal med partners så kommenterar vi inte dessa, säger, Elina Hakkarainen, Ryanairs marknadschef i Norden, till Barometern.

Som undertecknad tidigare berättat (den 30/8) har även Västerås kommun en inköps- och upphandlingspolicy som bland annat innehåller krav på ”erkännande av rätten till kollektiva förhandlingar”. Ulla Persson (S), kommunalråd i Västerås, har sagt att det ska utredas huruvida personalsituationen på Ryanair är förenlig med detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *