Ryanair vill ha förlikning med flygvärdinna i Norge

Ryanair har sedan 2013 haft en rättssak i Norge om uppsägningen av flygvärdinnan Alessandra Cocca. Flygbolaget vill nu ha en förlikning i frågan. ”De måste fortfarande möta Cocca i tingsrätten”, säger Christen Horn Johannessen, advokat.

Som undertecknad tidigare berättat pågår i Norge en rättssak mellan Ryanair och flygvärdinnan Alessandra Cocca. Flygvärdinnan sades upp efter att ha arbetat åt flygbolaget i tio månader. Enligt kontraktet med Ryanair hade hon en prövotid på ett år. Enligt norsk lagstiftning däremot får en anställd ha en prövotid på högst ett halvt år. Alessandra Cocca menar att hon därmed var att betrakta som fast anställd. Ryanair menar i stället att hon fortfarande genomgick sin prövotid när hon sades upp.

Det norska facket Parat driver ärendet åt Alessandra Cocca. Ryanair menar att flygbolagets personal är anställd i Irland och att irländska lagar därför ska gälla. Norsk domstol har tidigare dömt att norsk lag gäller i Norge. Ryanair överklagade frågan till Norges högsta domstol (Høyesterett). Nu har Ryanair dragit tillbaka sitt överklagande, vilket innebär att tidigare dom står fast, rapporterar Dagens Arena.

I frågan om själva uppsägningen vill Ryanair nu ha en förlikning, rapporterar nyhetsbyrån NTB.
– Eftersom vi inte längre har någon personal stationerad i Norge, efter att basen på Rygge läggs ner i slutet av oktober, finns det inget skäl att fortsätta med överklagandet till högsta domstolen. Därför har vi bett att Coccas arbetsgivare Crewlink försöker att ingå en förlikning i rättssaken om felaktig uppsägning, skriver Ryanairs presstalesman Ronan O’Keeffe i ett e-brev till NTB.

Facket Parats advokat Christen Horn Johannessen menar att Ryanair inte kan gömma sig bakom bemanningsföretaget Crewlink. Facket kommer att fortsätta att driva frågan i domstol.
– Cocca var olagligt anställd, och hon kan därför betrakta Ryanair som sin arbetsgivare. Det är Ryanair som vi har stämt, säger han till NTB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *