Ryanair lockar få spanjorer till Småland

Kalmars kommun har satsat pengar på att få spanjorer att flyga till kommunen med Ryanair. Få spanjorer har nyttjat flyglinjen till Kalmar. ”Jag kan inte säga något om summorna i avtalet”, säger flygplatschefen Ronny Lindberg.

Att flyga till Kalmar blev ingen spansk fluga, meddelar tidningen Östran. Kommunen storsatsade för att få spanjorerna att upptäcka länet när Ryanair började flyga mellan Barcelona och Kalmar. I snitt har knappt fem spanjorer per flygning löst en biljett. Det betyder att varje spansk flygpassagerare kan ha kostat ett par tusenlappar i marknadsföringsbidrag. Inte heller kalmarborna tycks ha varit överförtjusta. Planen har varit halvtomma med i snitt 108 passagerare i planen som kan ta 189 personer.

I avtalet med Ryanair ingick att den kommunala avtalsparten skulle satsa pengar på marknadsföring av linjen i Spanien. Exakt hur mycket flygplatsbolaget betalat till marknadsföringen i Spanien vill flygplatschefen Ronny Lindberg inte säga. Summor på 700 000–800 000 kronor har nämnts.
– Det är Kalmar Öland Airport AB som tecknat avtalet med Ryanair, säger Ronny Lindberg till Östran.

När Ryanairs flygplan avgår från Kalmar och sedan landar på flygplatsen Girona i Katalonien får flygbolaget i stället bidrag av spanska skattebetalare. De två mindre flygplatserna Girona och Reus har ett annat avgiftssystem än den stora internationella flygplatsen El Prat, rapporterar Flygtorget.

Nu har ett flertal flygbolag som trafikerar den stora flygplatsen El Prat anmält Ryanair till EU och vill att kommissionen ska granska de avtal som Ryanair har med de två mindre flygplatserna. Misstankarna finns att de lokala myndigheterna har betalat för att få Ryanair till sina flygplatser, något som i så fall är det samma som ett olovligt statligt stöd till flygbolaget.

EU ska nu granska de avtal som finns mellan flygplatserna och Ryanair, för att utreda om det ger flygbolaget en olovlig konkurrensfördel.

Som undertecknad tidigare berättat (den 3/10) utreder EU-kommissionen sedan tidigare ett klagomål om påstått olagligt statligt stöd med anledning av avtalen mellan Västerås Flygplats och Ryanair.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *