Ryanair har fortfarande inget kollektivavtal

Ryanair meddelar på nytt att flygbolaget förhandlar direkt med piloterna och inte med facket. Kritiken mot detta kvarstår. ”Det finns inget kollektivavtal”, säger Evan Cullen, från pilotfacket IALPA.

Ryanair har tecknat ett nytt femårigt löneavtal med sina piloter, skriver Irish Times. Ett liknande avtal ska ha skrivits med kabinpersonalen.

Som undertecknad tidigare berättat (den 22 november) menar Ryanair att flygbolaget förhandlar direkt med de anställda i stället för med facket. En före detta Ryanairpilot ser det som tomma ord. För det första sker dessa förhandlingar endast med de piloter som är anställda direkt av flygbolaget, vilket är en liten minoritet. För det andra sker förhandlingarna separat för varje bas, vilket gör att piloterna inte har något påtryckningsmedel att använda sig av om de inte vill acceptera arbetsgivarens bud.

Evan Cullen, ordförande för det irländska pilotfacket IALPA, har samma kritik mot Ryanairs påstådda förhandlingar.
– Det finns inget kollektivavtal för alla piloter. Det finns 75 separata avtal, ett för varje Ryanairbas, säger han till den irländska radiostationen Newstalk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *