Razzia mot Ryanairs falska företagande

Tyska myndigheter gjorde i veckan tillslag mot sex Ryanairkontor i Tyskland. Ryanair ska ha använt svartarbetande piloter som förmedlats av brittiska bemanningsföretag.

I tisdags slog den tyska tullen till mot Ryanairs kontor vid flygplatserna Berlin-Schönefeld, Weeze, Köln, Frankfurt-Hahn, Bremen och Baden-Baden, enligt Svenska Dagbladet.

Flygkaptener och andrepiloter arbetar formellt som egenföretagare och sluter avtal med två bemanningsföretag innan de tillåts flyga för Ryanair. Åklagarna och tullen misstänker att det rör sig om påtvingade kontrakt och att piloterna i själva verket är att betrakta som anställda för vilka arbetsgivaravgifter ska betalas in.

Undertecknad intervjuade hösten 2015 en före detta Ryanairpilot som arbetat via ett av de berörda bemanningsföretagen, Brookfield Aviation.
– Visst, flög man mycket blev det ju rätt mycket pengar och så kunde man ju göra en massa avdrag som företagare. Så du kunde ju vissa månader behålla 90 procent av ditt fakturerade belopp, vilket är fullständigt orealistiskt om det hade skötts rätt och riktigt, sa han.

Ryanair förklarade på onsdagen att utredningen inte riktar sig mot flygbolaget och att man förutsätter att anlitade piloter inte fuskar med skatt och försäkringsbidrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *