MP i Västerås tvärvänder om flygplatsens framtid

Mer skattepengar till Västerås flygplats. Den politiken ska Miljöpartiet i Västerås stödja de närmaste åren. ”Sedan kan det ju alltid finnas risk för en svekdebatt här”, säger Magnus Edström (MP).

Västerås kommun kommer nu att styras av Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. I partiernas gemensamma program ingår att flygplatsen ska finnas kvar.

Skapa långsiktiga förutsättningar för Västerås flygplats där kostnaderna för Västerås stad minskar. Till exempel genom regional samverkan och flera aktörer. Utveckla Västerås hamn. Sjöfarten är en viktig transportnäring för kommunen. Utred frågan om infrastrukturbolag för transporter ur ett Mälardalsperspektiv. Hamnen och flygplatsen skulle kunna rymmas i ett sådant bolag. Målet ska vara att bolaget ska kunna drivas på
affärsmässiga grunder.

Det är oklart hur politikerna tänker sig att kostnaderna ska minska. Som undertecknad tidigare berättat (den 5 maj) visar den senaste flygplatsutredningen tvärtom att flygplatsen behöver ökade bidrag och att det inte finns någon annan aktör som kan vara med och dela på kostnaderna.

Magnus Edström, Miljöpartiet, har i en intervju tidigare i år berättat att han undviker att flyga i största allmänhet då det ger honom ”klimatångest” och att han definitivt inte flyger med Ryanair eftersom flygbolaget ”ägnar sig åt lönedumpning och inte tillåter facklig organisering”.

Trots detta kommer Miljöpartiet under de närmaste åren att stödja en politik som innebär mer skattepengar till Västerås flygplats där Ryanair har all reguljär trafik. Magnus Edström erkänner att det finns risk för en svekdebatt.
– Det är ju så i ett samarbete också att man måste ge och ta och man måste vara beredd att göra vissa eftergifter, säger Magnus Edström till Sveriges Radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *