Kollektivavtalskrav gäller inte för flygbolag

Regeringen har i veckan föreslagit ett krav på kollektivavtalsvillkor vid offentliga upphandlingar. Detta påverkar däremot inte vilka flygbolag som ska få använda offentliga flygplatser.

Torsdagen den 19 maj överlämnade regeringen ett förslag till Lagrådet om hur upphandlande myndigheter och enheter ska kunna ställa krav enligt kollektivavtal i offentliga upphandlingar.
– Offentliga medel ska inte användas till att finansiera verksamheter som bidrar till lönedumpning, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) i ett uttalande.

Som undertecknad tidigare berättat påverkar den här typen av krav inte vilka flygbolag som ska få trafikera offentligt ägda flygplatser. När en flygplats tecknar ett affärsavtal med ett flygbolag räknas det formellt inte som att flygplatsen köper något och därför görs det inte heller någon upphandling.

Vänsterpartiet föreslog hösten 2015 att Västerås flygplats ska ställa sociala krav även vid affärsavtal. Detta förslag röstades ner av den rödgrönborgerliga majoriteten i Västerås utan motivering.

Ryanair är som bekant ett flygbolag som inte ens förhandlar med fackföreningar. Förutom Västerås flyger Ryanair i skrivande stund även från Landvetter, som ägs av staten, från Skavsta, där kommunen är minoritetsägare, samt från Växjö flygplats, som är kommun- och landstingsägd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *