Fortsatt oklart om flygplats får gå på bidrag

EU har infört nya regler om subventioner av flygplatser. Flygplatser som är av allmänt ekonomiskt intresse kan fortfarande få bidrag. Frågan är om Västerås flygplats hör till den kategorin.

”Flygplatsen får fortsatt stöd”, skriver VLT. Enligt tidningen har EU-kommissionen gett klartecken för kommunala flygplatser att få statligt stöd.
– Det här är positivt både för Västerås och alla kommunala flygplatser. Det har varit ganska gammaldags regler tidigare. Nu har man anpassat dem bättre till verkligheten, säger Mikael Nilsson, vd för Västerås flygplats, till VLT.

Som undertecknad tidigare berättat (den 3/10 2013) innebär de nya riktlinjerna att bidrag från staten, en region eller en kommun i normalfallet endast kommer att vara tillåtet under en övergångsperiod på tio år.

För att en flygplats ska undantas från bidragsreglerna krävs det att flygplatsen tillhandahåller en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse. Enligt EU-kommissionens riktlinjer är detta:

bara möjligt om någon del av ett område som potentiellt betjänas av flygplatsen i avsaknad av en flygplats skulle vara isolerad från resten av EU i en omfattning som skulle skada dess sociala och ekonomiska utveckling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *