Hur hade skogsbranden i Västmanland bekämpats utan Västerås flygplats? Den frågan ställer Peter Larsson, vd för Svenska Regionala Flygplatser. Detta trots att det finns flera andra flygplatser i området.
Under några dagar har franska och italienska specialflygplan vattenbombat skogsbranden i Västmanland. På måndagen lämnade planen Sverige, rapporterar Sveriges Radio. Skogsbranden har också varit en del av den politiska debatten. Miljöpartiet föreslår bland annat en förstärkning av kapaciteten i räddningstjänsten i form av flygplan för brandsläckning. Miljöpartiet har fått hård kritik för förslaget och anklagas för att använda katastrofen i politiskt syfte, skriver Dagens Media.
Miljöpartiet är emellertid inte ensamt om att göra politiska utspel under en pågående skogsbrand. Peter Larsson, vd för Svenska Regionala Flygplatser, föreslår i Östgöta Correspondenten en satsning på flyg i största allmänhet.
I Västerås kommun förs nu en debatt om att flygplatsen ska läggas ned. Skälen är att kommunerna själva får finansiera flygplatserna som ofta går med underskott. Sverige har längst avstånd och är det näst mest glesbefolkade landet inom EU. Det är svårt att få lönsamhet för mindre flygplatser men de finns för att skapa tillgänglighet för människor i hela landet. På många platser finns det inga andra realistiska kommunikationsmedel. Andra kommuner har liknande tankar som i Västerås. Oskarshamns kommun har redan beslutat att lägga ned sin flygplats. Ingenstans görs några nationella överväganden huruvida de enskilda flygplatserna är väsentliga för landets tillgänglighet, än mindre för vår beredskap. Vad hade hänt med räddningsinsatserna i Sala om brandbekämpningsflygplanen inte haft tillgång till Västerås flygplats?
Som undertecknad tidigare berättat (den 3 oktober 2013) råder det delade meningar om huruvida det är långt mellan flygplatserna runt Mälaren. Den som vill utreda eller spekulera om hur räddningsinsatserna hade skötts utan Västerås flygplats kan ta med följande i beräkningarna.
Västerås flygplats är inte den enda flygplatsen i närheten av skogsbranden. Norr om brandområdet, till exempel, finns Borlänge flygplats. Österut finns militärflygplatsen Ärna utanför Uppsala. Webbsidan Pilotfriend har en lång lista över svenska flygfält för den som vill förkovra sig.
De franska och italienska specialflygplanen som har vattenbombat skogsbranden är amfibieflygplan av modellen Bombardier 415, skriver Expressen. Planen kan landa på icke asfalterade startbanor, sjöar, floder och på havet.
I brandbekämpningen har även helikoptrar deltagit. Helikoptrar kan landa och starta vertikalt och behöver därmed ingen landningsbana.
Lämna ett svar