Schlager och politik

Rätt låt vann i schlagerfestivalen anser bloggaren Fredrik Lundh. Serverkrasch har tidigare rapporterat om socialdemokratiskt schlagerintresse, men vilka politiska förtecken fanns egentligen i årets schlagerfestival?

Det står klart att schlagerfestivalen 2006 kom att bli en triumf för högern, menar Anna-Klara Bratt i tidningen Arbetaren. Alla delar av den utomparlamentariska högern fanns representerade: nyliberala Alexander Bard och BWO, konservativ kristen höger med Carola, ”sydstatsappellerande” Rednex och högerpopulisten Bert Karlsson. Hårdrockarna i bandet The Poodles, reflekterade 1980-talets högervåg enligt Anna-Klara.

När sedan ”det svenska folket” sägs avgöra utgången på ett sätt som annars beskrivs som omöjligt, ja då är liksom strategin i hamn: Svenska folket vill ha en helvit, kristen, internationellt gångbar och tevemässig representant i Aten i år. Inga schlagerhaggor i läder eller afrosvenskar med soul.
Mot bakgrund av det ska det bli intressant att följa den europeiska schlagerfestivalen. Blir det för omoraliskt är det bara att mobilisera. Ett intelligent svar från popvänstern vore på sin plats. Annars sitter han där och myser ostört, MUF:s tidigare pressekreterare tillika författaren bakom Timbros uppmärksammade bok med just namnet Popvänstern. För det vore ju förvånande om de erkände sina framgångar, schlagerhögern. Och frågar du Carola var det säkert Gud eller möjligtvis Jesus bakom segern. Snacka om att verka utan att synas. Året är 2006.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *