Oviss sommar för arbetsskygga studenter

Studerande har rätt till socialbidrag på sommarlovet. Det slår kammarrätten i Göteborg fast i en principiellt viktig dom, meddelar Dagens Nyheter. Men kommunerna tänker inte följa beslutet.

Cecilia Svensson, studerande och ensamstående mamma är nöjd. Hon gav sig inte när Karlstad kommun sa nej till socialbidrag sommaren 2004. Kommunen hävdade att hon borde klara hela året på studiemedel. Cecilia Svensson överklagade, förlorade visserligen i länsrätten, men överklagade till kammarrätten i Göteborg – och fick rätt. När kommunen i sin tur överklagade till högsta instans, Regeringsrätten i Stockholm, togs saken inte upp. Cecilia hade vunnit.

Lotta Ljungquist på SFS, Sveriges förenade studentkårer, är också glad över domen.

– Tjoho! Äntligen! Helt klart en prejudicerande dom som ger studerande samma rätt till socialbidrag som andra.

Britta Rundström på organisationen Sveriges kommuner och landsting ger sig dock inte.

– Helt fel uppfattat! Det här är ingen prejudicerande dom. Regeringsrätten avstod enbart från att ta upp saken. Och kammarrätten prövar bara omständigheterna i Cecilia Svenssons enskilda ärende. Tur är väl det, annars skulle alla arbetslösa studenter kunna kvittera ut socialbidrag om de vill.

Det är med andra ord oklart om Sveriges studenter kommer att kunna tillbringa sommaren i hängmattan eller om de ska tvingas söka sommarjobb för att trygga försörjningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *