Journalistisk arbetsplatskamp

I en intervju i Aftonbladet i lördags uppgav författardebutanten Belinda Olsson sin inkomst: 48 000 kronor, meddelar Resumé. Uppgiften Belindas lön slog ner som en bomb på Aftonbladets redaktion. Tidningen har genom åren lyckats hålla medarbetarnas löner hemliga – och ytterst få kände till hennes inkomst.

Enligt Calle Söderberg, ordförande i journalistklubben på Aftonbladet, ligger den högsta månadslönen på redaktionen på 60 000 kronor. Den lägsta ligger på 25 600 kronor. Aftonbladets löner har de senaste åren lett till upprörda känslor och flera konflikter. Senast i höstas startade ett löneuppror på tidningen, uppger Resumé vidare.

På tidningen Norrländska Socialdemokraten finns i nuläget ingen fackklubb bland journalisterna, enligt Journalistförbundets tidning Journalisten. Ingen vill ta på sig fackliga uppdrag eftersom samtalet mellan arbetsgivaren och fackliga representanter inte fungerar. Ett stort ansvar för detta faller enligt journalisterna på NSD:s högsta ledning. De anser att tidningsledningen valt att inte lägga ned tid och resurser att hålla dialogen vid liv med den lokala motparten.

Det framgår inte om det är löner eller andra frågor som medlemmarna är missnöjda med på NSD. Dock verkar journalistförbundet mena att det är arbetsgivarparten som ska driva den fackliga kampen framåt på tidningen.

”Istället för att förringa situationen borde tidningsledningen medverka till att hitta kreativa lösningar för att få ett väl fungerande fackligt klimat” skriver Norrbottens Journalistdistrikt i ett gemensamt uttalande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *