Gentrifiering

Gentrifiering avser en förändring i den bebyggda miljön på så sätt stadsområden, ofta äldre citynära områden i form av arbetar- eller småfolksområden, utsätts för en genomgripande sanering och renovering där bättre bemedlade grupper är drivande. Det sker en statushöjning av områdena och de grupper som förr bodde där tvingas ofta flytta. Effekterna av denna process stannar inte vid förändringarna av ett äldre bostadsbestånd, utan får betydligt vidare konsekvenser där de människor som flyttar in kommer att ställa andra krav på service och tillgång på varor och tjänster. De har en annan livsstil med helt andra förväntningar på sitt boende. Detta i sin tur leder till att dessa delar av staden omformas och får ett nytt innehåll.

/…/

Men den här utvecklingen vill aldrig riktigt lossna vid en av Stockholms mest dynamiska platser. Latte-morsorna och IT-mongona lyser med sin frånvaro medan alkisarna och halvalkisarna håller sin position likaså huliganerna och de ensamstående pensionärerna. Knarkbilarna som cirkulerar runt torget fortsätter cirkulera, gammeltanterna som handlar sin ärtsoppa mitt på dagen fortsätter handla sin ärtsoppa mitt på dagen. Den vita skräpkulturen står alltså fortfarande för stark för att börja samsas med en nyordning med andra värden.

/…/

Första dagen som kraschen för caféet var ett faktum så jublade de flesta förbipasserade – de gamla tanterna såväl som de från samhället utslagna originalen utanför gullmarsgallerian. En person som vandrade förbi sågs till och med utropa ett fyrfaldigt leve över att stället gått döden till mötes.

Hammarbysupportrarna Stockholm Södra konstaterar att Wayne’s Coffee på Gullmarsplan i Stockholm har tvingats stänga.

Ett svar till ”Gentrifiering”

  1. Profilbild för Picaro

    Såg det där nyss. Tänkte anknyta det till rivningsplanerna i Svartöstaden och andra idiotpåhitt i Lulestan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *