Earth Hour: Samma procedur som förra året

I dag deltar Västerås kommun i klimatmanifestationen Earth Hour. Kommunen uppmanar bland annat medborgarna att duscha kortare. Samtidigt subventioneras turistflyget med miljoner varje år.

I ett debattinlägg i dagens VLT uppmanar Västerås kommunalråd Ulla Persson (S), med flera, till miljövänligt leverne. Detta med anledning av klimatmanifestationen Earth Hour.

Medborgarna uppmanas bland annat att duscha kortare för att minska sin klimatpåverkan. Något som inte nämns är flygets klimatpåverkan. VLT berättade förra året att en enda flygresa kan ge nästan lika mycket utsläpp som boende i ett helt år.

Det genomsnittliga boendet för en svensk, innebär 2,5 ton koldioxid­utsläpp per person och år. Till ”boende” räknas både el, värme, hushållsapparater, möbler med mera.

En enda flygresa Sverige–Thailand, tur och retur innebär 2,2 ton koldioxid­utsläpp per person.

En enda flygresa till någon av Medelhavsländerna, tur och retur, som turistflyget från Västerås flygplats, innebär 450 kg koldioxid­utsläpp per person.

Källa: Naturvårdsverket

När det gäller utsläppen av växthusgaser från transportsektorn i Västerås står flygtrafiken för en tredjedel. Det visar en rapport från Västerås kommun.

Sammanvägd bild av koldioxidutsläppen från transporter i Västerås, 2008. Grafik: Västerås kommun.
Sammanvägd bild av koldioxidutsläppen från transporter i Västerås, 2008. Grafik: Västerås kommun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *