Kulturellt erkännande

Undertecknad har kontaktats av en man vid namn Alonzo som arbetar för konstsidan Artsy. Alonzo har uppmärksammat ett blogginlägg om konstnären och futuristen Luigi Russolo och tipsar därför om Artsys sida om Luigi Russolo.

Det var för tio år sedan, 2007, som undertecknad bloggade om en faderskapstvist gällande den elektroniska musiken. Metro meddelade att den då snart 60-årige Jean-Michel Jarre släppte sitt artonde album, Téo & Téa. Enligt Metro var Jarre av många sedd som den elektroniska musikens fader. Eller farfar.

Enligt Linus Walleij gjordes dock den första elektronmusikkompositionen av den franske tonsättaren och ingenjören Pierre Schaeffer redan 1948.

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter var det i stället Luigi Russolo som skulle ses som den elektroniska musikens farfar. Musikens futurister publicerade gärna manifest om sin konstart. De såg stadens ljud och oljud och fabrikernas dån och buller som sin tids musik liksom motorljud, flygplan och sirener. Luigi Russolo med sitt manifest ”Oljudets konst” var en av de främsta förkämparna. Enligt Artsy publicerades Luigi Russolos manifest 1913.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *