Vissa hävdar att ökad lönespridning gynnar kvinnor. Forskning visar däremot att den minskade lönespridningen på 1960- och 1970-talet även minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Som undertecknad tidigare berättat anser Åsa Linderborg att individuell lönesättning missgynnar kvinnor, som inte har samma självförtroende att prata för sig som män.
Även fackförbundet Byggnads motsätter sig individuell lönesättning med argumentet att det skulle missgynna kvinnor. Centralorganisationen Saco, däremot, anser att individuell lönesättning är viktigt för att ”minska lönegapet mellan kvinnor och män och för att öka lönespridningen i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor”.
En forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, visar dock att löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskade under den solidariska lönepolitiken i Sverige, från 1960-talet och fram till början av 1980-talet. Minskad lönespridning har varit en av de faktorer som förbättrat kvinnors relativa löneläge, står det i rapporten.
Lämna ett svar