Sjukt

Patrik Attenmark är vd på företaget Infotorg som hjälper företag med bakgrundskontroller av potentiella medarbetare, skriver tidskriften Personal & Ledarskap. Med stöd av offentlighetsprincipen är det möjligt för arbetsgivaren att bland annat få ut uppgifter om kandidatens ekonomi och utbildning, skriver tidskriften och hänvisar till Föreningen Grävande Journalisters hemsida för ytterligare instruktioner. Även kandidatens beteende i sociala medier kan granskas.
Emellertid finns det uppgifter som arbetsgivaren på grund av sekretess inte har möjlighet att själv plocka fram. En lösning är då att be kandidaten ta fram dessa uppgifter och visa dem för arbetsgivaren.

En anställd som är sjuk ofta innebär en stor kostnad och blir därmed ett problem. Att begära ett utdrag från Försäkringskassan är ett sätt att minska den risken.
– Just det utdraget är kanske mer legitimt att känna som kränkande. Men att begära att kandidaten tar med utdrag från Försäkringskassan över sin tidigare sjukfrånvaro är inte så vanligt, än så länge. Jag tror att få vet att man kan göra detta, säger Patrik Attemark.

Källa: Jensen, Jennie och Dovier, Helena (2010) ’Så kollar du kandidaterna’. I Personal & Ledarskap, 5:18–19

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *