Refuserat: Så får du chefen att göra som du vill

De anställda ska ha makten. Bara ägna sig åt det de kan bäst. Det är fullt möjligt genomföra på ditt jobb, menar Henrik Persson, författare till boken ”Så får du chefen att göra som du vill”.
– Du måste själv se till att få göra det du tycker om, säger han.

Henrik Persson har själv tidigare arbetat som trädgårdsarbetare, byggnadsarbetare och inom finansvärlden. I sin bok berättar han hur anställda kan agera för att få mer makt över sitt arbete. Bland annat skriver han att det inte lönar sig att arbeta hårdare, och att det går bra att välja bort oönskade arbetsuppgifter. Några särskilt negativa reaktioner har han ännu inte fått.
– De flesta tycker att det är roligt. Förutom att det här är något som faktiskt fungerar, så är det ju också lite skojigt. ”Kan man verkligen göra så?” undrar folk. Och det kan man. ”Tänk om alla gjorde så?” är en annan reaktion. Mitt svar är att det vore perfekt. De flesta människor vill inte slappa. De vill göra ett bra jobb. Göra det de är duktiga på. Det är en subjektiv åsikt vad som är tråkiga arbetsuppgifter. Är du byggnadsarbetare vill du kanske ägna dig just åt det, men inte åt att städa efteråt.

Henrik Perssons bok är främst anpassad för kontorsarbete. Men han menar att de flesta av knepen även fungerar i arbetaryrken.
– I viss mån. Till exempel är det många som går omkring och tänker att ”det här borde chefen göra”. De har förstås rätt i sak, men jobbet blir inte gjort i alla fall. Du kan flytta fram positionerna genom att ta över chefens arbetsuppgifter. Det tipset fungerar lika bra på en förskola som på ett kontor. Det är samma sak, säger han.

För att förändra något på arbetsplatsen är det bättre att agera själv istället för att fråga chefen. Har den anställde en lösning på ett problem är det bara att skrida till verket.
– Du behöver inte be om lov. Det är bättre att bara genomföra det så får du se vad som händer. Om du till exempel behöver något i ditt arbete är det bara att beställa det. Det värsta som kan hända är att du då får skicka tillbaka det, säger Henrik Persson.

Finns det arbetsmoment som den anställde inte tycker om går de oftast att undvika. Rent konkret finns det då olika vägar att gå.
– Man kan byta med en kollega. Någon annan tycker kanske att det är kul. Men det bygger på att du gör något annat i stället. Gör det du tycker om, och det du är bra på. Alla får göra en massa saker som egentligen inte har att göra med yrket. Möten till exempel är det oftast bara att undvika. Om man nu inte tycker om möten. Om du däremot hatar ditt jobb så går det inte att göra så mycket åt det, säger Henrik Persson.

Boken är anpassad för hur individen ska agera på arbetsplatsen. Men Henrik Persson tycker att även fackföreningarna borde tänka i de här banorna.
– Facken borde dela med sig av sina kunskaper. Lära medlemmarna att bli förhandlare i vardagen. Som en allmän kompetens och inte bara i löneavtal. Tänk om Kommunal hade en helgkurs för medlemmarna med rubriken ”Så får du chefen att göra som du vill”. Det hade väl varit tufft?, säger Henrik Persson.

Erik Hjärtberg
kommunalarbetaren@ka.se

Åtta tips för att få bestämma mer på jobbet

1. Utnyttja vad chefen inte gör
Sluta klaga på saker chefen borde göra. Utnyttja istället detta för att få inflytande. I vissa fall kan du göra sysslan själv, då blir du behövd.

2. Du får inte vad du förtjänar
Du belönas inte för att du jobbar hårdare. Vill du ha något får du själv se till att få det.

3. Det här ska jag uppnå!
Sätt upp tydliga mål för vad du vill ha.

4. Satsa kraft på rätt saker
Koncentrera dig på saker du kan förändra. Om du kör fast får du se till att byta metod.

5. Få andra att fatta vad du menar
Formulera dig så att andra förstår, och så att de tycker om det du säger.

6. Ge folk vad de vill ha
Se efter vad din chef och dina arbetskamrater vill ha. Om de får det de vill ha är det lättare att du får det du vill ha.

7. Var attraktiv!
Du är kanske inte beredd att sluta på ditt jobb, men se över möjligheterna. Bara känslan att du skulle kunna byta arbetsplats ger dig ökat självförtroende och en bättre förhandlingsposition.

8. Bestäm själv vad du ska göra på jobbet
Vore det lockande att bara göra saker som du är bra på och tycker om? Gör det. Det är faktiskt möjligt.

Fakta Henrik Persson
34 år
Familj: Fru och barn.
Yrke: Ombudsman för Hyresgästföreningen i Haninge.
Fritidsintressen: Just nu renoverar jag huset. Det räcker och blir över.

Skrivet hösten 2008. Refuserat av Kommunalarbetaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *