Osvensk höst

Sverige, lördagen den 11 december 2010. En man spränger sig själv i luften i centrala Stockholm. Mannens blod rinner i snön och snart är händelsen känd världen över.
”Är det nu man får säga ’vad var det jag sa’? #äntligen”, skriver Alexandra Brunell på sin Twitterstatus.

Alexandra Brunell, 20 år, arbetar sedan i höstas på Sverigedemokraternas riksdagskansli som sekreterare åt partiledaren Jimmie Åkesson. Alexandra Brunell har i kvällspressen presenterats som fotomodell, modebloggare och Stureplansprofil. Hon har varit medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund sedan 2007.
”Personligen brinner jag för frågor som rör demokrati- och yttrandefrihet, arbete för unga och en värdig vård för våra äldre”, säger hon i en intervju med tidningen City. Hon vill göra Sverigedemokraterna till ett parti även för ”oss tjejer som tycker om skor och att ta en drink ibland”.

Alexandra Brunell är uppvuxen i Sollentuna och har samhällsvetenskaplig utbildning från Danderyds gymnasium. Hon ska därutöver ha gått en ledarutbildning, en cocktailutbildning samt en fotokurs. Hon har bland annat arbetat som säljare, servitris, modell och som bartender.

Tidigare hade Alexandra Brunell en blogg med namnet Bruunis där hon utöver vardagsbetraktelser om bland annat klädinköp även berättade att hon är ”mörkrädd” för människor från Rinkeby. Bloggens namn Bruunis ledde till en hel del skämt med nazistreferenser, samt på nätforumet Flashback till ett antal skämt med analsexreferenser. Det mesta av innehållet på bloggen är numera raderat och Alexandra Brunell har en ny blogg med namnet Parliament Princess.

Nu bloggar hon om vardag och fest som sekreterare åt Sverigedemokraterna. Mestadels rapporteras det i bildform. Alexandra Brunell festar med moderata riksdagsledamöter, Alexandra Brunell med armen runt islamkritikern Robert Spencer, Alexandra Brunell med en chokladboll mellan läpparna. Den nya bloggen ska i december ha varit den näst mest populära politikbloggen enligt rankningen på Bloggtoppen.se.

Alexandra Brunell har väckt starka reaktioner under den korta tid hon arbetat åt Sverigedemokraterna. Journalisten Annika Hamrud ser henne som en smart värvning. ”På så sätt kan Sverigedemokraterna fortsätta att tvätta sin image, denna gång i Stockholms innekretsar och hos de flickor som drömmer om att själv få bli en ’Stureplansprofil’”, skriver hon.

Anna-Lena Lodenius, som brukar tituleras expert på extremhögern i Sverige, skriver att det är märklig att Jimmie Åkesson ”på Berlusconi-vis värvat en snygg Stureplanstjej vars politiska erfarenhet verkar vara lika med 0”. En osignerad analys i lokaltidningen NWT är inne på samma spår och misstänker att Jimmie Åkesson ”snappat upp ett framgångsrecept som hjälpt många andra europeiska högerpopulister – vanan att omge sig med kvinnlig fägring”. Vem vet, kanske är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen ett litet steg mot ett Sverige som mer liknar Silvio Berlusconis Italien. Mindre diplomati, och samförstånd, mer skandaler och glamour.

Ursprungligen avsett som arbetsprov för en plats på Slitz, vars sista ansökningsdatum passerade obemärkt så här i juletider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *