Journalistförbundets Jonas Nordling kritiserar att journalister lönesätts utifrån hur många som tecknat prenumeration. Facket är dock för individuell lönesättning.
Jonas Nordling, ordförande i journalistfacket SJF, riktar i Medievärlden kritik mot att så kallade konverteringar används i lönesättningen av journalister:
Listor med avslut kopplade till enskilda artiklar och inslag förekommer, och det finns också exempel på att konverteringar är en grund för lönekriterierna på redaktionen. Du bedöms alltså utifrån hur många som tecknat prenumeration efter ha tagit del av din text eller ditt inslag.
Jonas Nordling menar att den typen av lönesättningen är felaktig eftersom journalistik på en redaktion är ett lagarbete.
Det kommer alltid finnas fler än den med byline som skapar den säljande journalistiken. I vissa fall är dessutom stora delar av texten inlåst, så att konverteringen egentligen sker endast utifrån rubrik och ingress, som ju ofta sätts av någon annan än reportern.
Jonas Nordlings organisation har dock gått med på ett avtal som innebär individuell lönesättning. Följande står i kollektivavtalet för dagspress:
Principer för lönesättning
Lönesättningen ska vara individuell och differentierad samt kopplad till
företagets mål och verksamhetsidé.Den individuella lönen och löneutvecklingen grundas på
– verksamhetens krav
– arbetsuppgifternas innehåll, svårighetsgrad och ansvar
– uppnådda resultat jämförda med uppsatta mål
– individuell kompetens och engagemang
– förmåga att utveckla verksamheten
– marknadskrafterna
Dessa principer för lönesättning står knappast i motsättning till att en journalist ska avlönas efter antal sålda prenumerationer som dennes arbete har lett till.
Även i yrken som inte lönesätts efter antal ”konverteringar” finns det en utbredd kritik mot att individuell lön är svårt att kombinera med lagarbete. En polis har till exempel berättat att vederbörande aldrig överlämnar ett tips till en kollega, eftersom de individuella resultaten är viktigare än gruppens resultat.
Lämna ett svar