Fallet Sinthu

Det är nu fem år sedan Sinthu Selvarajah dog inne på psykakuten i Västerås. Trots flera utredningar finns det fortfarande tvivel om att allt gått rätt till.

Det var den 10 december 2014 som patienten Sinthu Selvarajah dog på psykakuten, på sjukhuset i Västerås, i samband med ett polisingripande mot honom.1 Detta efter att han gått till attack mot sjukvårdspersonal och patienter.

Fallet har utretts flera gånger och 2017 tog riksåklagaren över utredningen. En förundersökning om vållande till annans död och tjänstefel avseende polisingripandet inleddes. Den 12 mars 2019 beslutade riksåklagaren att lägga ner förundersökningen.

Utredningen handlade om huruvida mannens död berodde på polisingripandet eller inte. Riksåklagaren höll i sin utredning förhör med sjukvårdspersonal och en ordningsvakt samt de poliser som deltog i ingripandet mot Sinthu Selvarajah.2

Riksåklagaren hade i sin utredning vissa anmärkningar. Ett förhör med en av poliserna hade gått till på så sätt att förhörsledaren i samband med frågor om en plastpåse själv föreslagit vissa svar. Denna förhörsmetod ansågs inte ha varit sakligt motiverad.

Riksåklagaren nämnde också att de burkar med pepparspray som använts vid ingripandet inte hade tagits i beslag efter händelsen. Det har därmed inte kunnat göras en teknisk undersökning av hur mycket pepparspray som använts under ingripandet. Inte heller hade det dokumenterats någon uppkastning på golvet i det rum där ingripandet skett.3

En rättsläkare genomförde en rättsmedicinsk obduktion av mannen och avgav en rapport och senare även ett kompletterande utlåtande. Ett förhör hölls med rättsläkaren under sommaren 2018. Det hämtades därefter in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd. Syftet med detta var att få ytterligare en rättsmedicinsk bedömning av om det fanns ett orsakssamband mellan polisingripandet och mannens död.

Utredningen visade att mannen avlidit efter ett andnings- och hjärtstillestånd men det gick inte att slå fast anledningen till att han drabbats av detta. Rättsläkaren ansåg att hjärtstilleståndet berodde på att mannen andats in sina egna kräkningar.

Socialstyrelsens rättsliga råd hade tvärtom bedömt att mannen drabbats av hjärtstillestånd på grund av att han varit i ett tillstånd kallat exciterat delirium. Ett tillstånd som karakteriseras av bland annat hyperaktivitet och utåtagerande med våldsamhet.

Det gick i riksåklagarens utredning inte att klarlägga varför mannen kräkts. Det kan ha berott på att han varit kraftigt fysiskt ansträngd.

Utredningen kunde inte slå fast att polisernas åtgärder och agerande hade framkallat mannens kräkning.

Vidare visade utredningen att hjärt- och lungräddning på mannen påbörjats med viss fördröjning, som inte berott på poliserna samt att poliserna följt lagen genom att tillkalla läkare när mannens hälsotillstånd akut blev sämre.

Riksåklagaren ansåg att ingripandet som sådant varit tillåtet och bedömde att polisernas våldsanvändning inte i någon del varit otillåten.

Eftersom riksåklagaren hade gjort bedömningen att det inte kunde påvisas något orsakssamband mellan polisingripandet och mannens död blev beslutet att förundersökningen i sin helhet lades ner.4

Organisationen Civil Rights Defenders ansåg däremot att både polisingripandet av Sinthu Selvarajah och utredningen efter hans död innebar en människorättskränkning.5

Undertecknad kommer att följa upp fallet i fler inlägg.

1 ”Riksåklagarens beslut”. Åklagarmyndigheten, 12 mars 2019. https://www.aklagare.se/globalassets/dokument/ovriga-dokument/2016-9209-beslut-190312.pdf.

2 Arvidsson, Mårten, och Anders Edström. ”Riksåklagaren lägger ner utredningen om Sinthus död – anser att poliserna inte gjorde fel”. Vestmanlands Läns Tidning, 12 mars 2019. https://www.vlt.se/artikel/riksaklagaren-lagger-ner-utredningen-om-sinthus-dod-anser-att-poliserna-inte-gjorde-fel.

3 ”Riksåklagarens beslut”. Åklagarmyndigheten, 12 mars 2019. https://www.aklagare.se/globalassets/dokument/ovriga-dokument/2016-9209-beslut-190312.pdf.

4 Arvidsson, Mårten, och Anders Edström. ”Riksåklagaren lägger ner utredningen om Sinthus död – anser att poliserna inte gjorde fel”. Vestmanlands Läns Tidning, 12 mars 2019. https://www.vlt.se/artikel/riksaklagaren-lagger-ner-utredningen-om-sinthus-dod-anser-att-poliserna-inte-gjorde-fel.

5 Adolfsson, Mats. ”Människorättsorganisation: Sinthus död var en kränkning – fallet är inte över”. Vestmanlands Läns Tidning, 12 mars 2019. https://www.vlt.se/artikel/manniskorattsorganisation-sinthus-dod-var-en-krankning-fallet-ar-inte-over.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *