En upphovsrättsfråga

De har kallats ”det bästa band du aldrig har hört”. Luleåbandet har alltid hyllats av trogna beundrare utan att vinna någon större publik. I år gör The Bear Quartet sitt 20:e år som band och sitt 15:e album.
– Vi har pratat om det i två år, men nu är det tänkt att vi ska spela in, säger basisten Peter Nuottaniemi.
The Bear Quartet är fullt sysselsatta med att öva intensivt när NSD möter popbandet på det så kallade autonoma kulturhuset, Föreningsgatan 7 i Luleå. Medlemmarna bor i spridda delar av landet och träffas därför sällan.
Musiken har förändrats för varje skiva. På den senaste, Eternity Now, från 2006, handlade det om mystisk elektronisk musik. Det är än så länge svårt att spekulera i hur nästa album kommer att bli. Låtarna är färdiga med melodier och ackord, däremot är de inte arrangerade, berättar Carl Olsson, som är pianist i The Bear Quartet.
– Vi har gjort nya demos i Calles stuga i somras, säger Peter Nuottaniemi.
Ytterligare en fråga blir finansieringen av en inspelning. Medan en liten skara kritiker och beundrare ofta är lyriska över skivorna, har musiken rent ekonomiskt aldrig varit lönsam.
– Som det ser ut nu har vi en budget på 14 kronor, säger Peter Nuottaniemi.
Enligt Wikipedia är ett av bandets kännetecken ”politiska spörsmål från vänsterperspektiv”. Peter Nuottaniemi säger att det på sätt och vis stämmer, även om han inte har några politiska avsikter med sitt skrivande.
– Vi är vänster, så det skulle vara konstigt om det inte märktes även i texterna, säger Carl Olsson.
– Tänk om det hade stått ”De är kända för sina politiskt neutrala texter”, säger Peter Nuottaniemi.
Ny teknik har som bekant förändrat musikindustrin. Det har ofta varit glädjande för musiker med andra drivkrafter än skivförsäljning. Peter Nuottaniemi är försiktigt positiv. Han tycker inte att han riktigt har insyn.
– Jag umgås inte med musiker och jag är sällan ute på Myspace. Det finns en BQ-sida där, men det är inte vi, det är någon annan, säger han.
The Bear Quartet har spelat tillsammans sedan 1989. Peter Nuottaniemi tycker att det bästa med gruppen är just att de har hållit igång så länge.
– Alla skivor blir bättre och bättre och vi utvecklas. BQ går inte att leva på. Det är jobbigt ibland då vi inte kan ses och har svårt att kommunicera. Men det är värt det. Det innebär en sådan gruppdynamik, säger han.
Att The Bear Quartet fortfarande finns kvar är inte självklart. Peter Nuottaniemi har flera gånger funderat på att lämna gruppen.
– Jag kände ett tag att jag bara var med av gammal vana. Men nu känns det som att det händer något, säger han.
Beundrarskaran har alltså mer att vänta. Några särskilda planer med anledning av bandets 20-årsjubileum finns däremot inte.
– Matti har sagt att det skulle vara ett stort personligt misslyckande att spela i Bear Quartet då man är 40 år, säger Peter Nuottaniemi.
Mattias Alkberg, sångare och gitarrist, fyllde 40 år den 8 januari 2009.

Intervju, december 2008. Artikeln är köpt och betald av NSD. Av någon anledning fortfarande inte publicerad av NSD.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *