Den kniviga diskrimineringslagen

Den vassa eggen är namnet på ett mytomspunnet album av Ulf Lundell. Ett snarlikt namn har medieanalytikern Olle Lidboms hemsida. Ett gemensamt intresse hos Ulf Lundell och Olle Lidbom är unga människor. När Olle Lidbom i februari annonserade efter en ny assistent/researcher var ett av kriterierna att den sökande skulle vara i åldern 20–25 år.

Att utan godtagbara skäl välja arbetskraft baserat på ålder är olagligt i Sverige. En arbetsgivare får inte diskriminera arbetssökande på grund av kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, DO, ansvarar för att diskrimineringslagen följs. Emellertid vill myndigheten inte ge något klart besked i det enskilda fallet Vassa Eggen.
– Det verkar inte finnas skäl. Generellt säger lagen att man inte får åldersdiskriminera, säger Eva Rosengren, pressekreterare på DO.

Vad som är godtagbara skäl för att särbehandla människor på grund av ålder när det gäller anställningar är något oklart. Vissa skäl är däremot inte godtagbara.
– Att man smidigt ska passa in på arbetsplatsen är inte ett godtagbart undantag. Kommersiella hänsyn är inte heller godtagbart, säger Eva Rosengren.

Olle Lidbom själv tar saken med ro. Han menar att vissa arbeten helt enkelt är mer lämpliga för unga människor.
– En del tjänster är seniora andra juniora. Att gå ut med min hund, lägga brev i kuvert och ta anteckningar på workshops är nog att betrakta som det sistnämnda, skriver han i ett e-brev.

2 svar till ”Den kniviga diskrimineringslagen”

  1. Profilbild för Magnus
    Magnus

    Frågan är hur mycket av poserande det var av Lidbom att direkt skriva ut ålderskravet i sin annons. Eftersom jobbet förmodligen är inriktat på att hjälpa till att undersöka ungdomars medievanor, med en stark betoning på digitala medier (webb, smartphones etc) så hade det ju inte funkat med en 50-åring. men Lidbom är inte bara intresserad av unga människor, han vill också att detta intresse hos honom ska *synas*, synas på en nivå bortom själva innehållet i hans texter. Då är det här ett tydligt sätt att gripa den rollen: jag vågar vara ung och fräck. Om det sen är medvetet han antyder att han gillar tanken att typiska ”McJobs” är till för unga, det är svårt att säga. Kuvertklistring och att anteckna vid ett seminarium får man nog inga vidare pengar för (ofta är det rätt och slätt oavlönade volontärjobb) och alla vet att t ex den som vill in i tv-branschen får vara beredd på att jobba gratis under t ex praktikperioder eller provanställningar för att, som någon uttryckte det, ”komma in och bli knullad när man pluggat färdigt”.

    Hade det bara handlat om Lidboms behov under själva anställningsproceduren hade han ju självklart kunnat strunta i at skriva ut det där – de flesta ansökningar hade ändå kommit från yngre – och sedan slängt alla ansökningar från personer som var över 25. Ingen åklagare kan granska vilka han sorterade bort eller varför om han inte själv säger högt att han slängde femtio ansökningar från personer som var för gamla.

  2. Profilbild för hjartberg

    Notera att texten inte tar ställning till varför Olle Lidbom agerar som han gör. Däremot är det mycket som talar för att agerandet faktiskt är olagligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *