Västerås flygplats ska ta över alla kommunbolag

Västerås flygplats går ständigt med förlust. Detta vill kommunen använda för skatteplanering. ”Det finns en gräns när strävan att minska skatten slutar att framstå som rimlig”, menar VLT:s ledarskribent Richard Appelbom.

Som undertecknad tidigare berättat (den 1 juni) har Västerås flygplats kostat skattebetalarna 380 miljoner mellan 2001 och 2014. Att flygplatsen ständigt går med förlust ska kommunen nu använda för att slippa undan skatt. Kommunfullmäktige beslutade i veckan att bilda ett koncernbolag för de kommunala bolagen, rapporterar VLT.

Först ska Västerås flygplats ta över samtliga aktier i de kommunala bolagen. Sedan ska ett nytt bolag ta över flygplatsfrågorna. Det nuvarande flygplatsbolaget blir då ett koncernbolag där de kommunala bolagen ska ingå.

Detta görs av skattetekniska skäl. Det underskott som finns hos Västerås flygplats ska kvittas mot vinster i de andra bolagen, så som bostadsbolaget Mimer eller Mälarenergi.

Vänsterpartiet och Liberalerna (före detta Folkpartiet) röstade mot förslaget. Jesper Brandberg (L) kallade det för ”aggressiv skatteplanering”. Den liberale ledarskribenten Richard Appelbom kommenterar beslutet i VLT:

Därutöver ska det skrivas in i bolagsordningens ändamål att ”skattemässigt optimera stadens kommunala bolag”. Det betyder på vanlig svenska att ett syfte med bolaget är att betala så lite skatt som möjligt.

Det går att föreställa sig att en och annan politiker skulle ha synpunkter på om ett privat företag så naket i sin bolagsordning skrev att det gäller att minimera skattebetalningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *