Svenska fack studerar dansk Ryanairdom

Danska fack har laglig rätt att strejka mot Ryanair. Svenska fack ska nu se vad som gäller i Sverige. ”Vi kommer givetvis titta på domen och dess konsekvenser”, säger Martin Lindgren, Svensk Pilotförening.

Danska fack vill tvinga Ryanair att teckna kollektivavtal. I förra veckan fastslog Arbejdsretten, den danska motsvarigheten till Arbetsdomstolen, att danska fack har laglig rätt att genomföra stridsåtgärder mot det irländska flygbolaget, rapporterade SVT.

Svenska fack ska nu studera domen och se vilka konsekvenser den har i ett svenskt perspektiv. Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening, hoppas att domen är ett steg mot att få Ryanair att ändra sina villkor.
– Jag tror att ju fler vi är som tar upp den här kampen med Ryanair så kommer man nog till slut kanske inse att man behöver förändra sin affärsverksamhet och personalpolitik, säger Martin Lindgren till SVT.

Facket Unionen, som organiserar svenska kabinanställda, har samma syn som Svensk Pilotförening.
– Nu ska vi väldigt noga analysera vilken nationell och internationell lagstiftning domstolen tagit fasta på, och se om domen kan ha bäring på vår situation också i Sverige, säger Nicola Lewis, biträdande förhandlingschef för Unionen, till Dagens Nyheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *