Statsministern manar till bojkott av lågprisflyg

Arbetsvillkoren inom lågprisflyget fortsätter att väcka debatt. Den som ogillar utvecklingen får välja andra flygbolag, menar Fredrik Reinfeldt (M). ”Vad efterfrågar vi, och vad får det för konsekvenser?”, säger han.

Jonas Sjöstedt (V), riksdagsledamot, ställde i förra veckans partiledardebatt frågan om varför det är tillåtet att säga upp fast personal och ersätta dem med bemanningsföretag. Frågan ställdes med anledning av att flygbolaget Norwegian agerat på det sättet mot sin svenska kabinpersonal.
– Varför får det vara så i Sverige att man säger upp fast anställda med trygga jobb och tar in bemanningsföretagen dagen efter för att göra deras jobb, Fredrik Reinfeldt?, sa Jonas Sjöstedt i riksdagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) menar att bemanningsföretagen är en konsekvens av efterfrågan på billiga flygbiljetter. Han tycker att konsumenterna måste ta sitt ansvar.
– Alla som nästa gång slutar att vilja ha en billig biljett har i så fall bidragit till en annan utveckling. Men det är detta som nu präglar väldigt mycket av den marknaden, sa Fredrik Reinfeldt i riksdagen.

Jonas Sjöstedt var inte nöjd med svaret. Han vill ha en statsminister som oroas när människor har otrygga jobb.
– Vi bryr oss om kabinpersonalen, och vi skyller inte på dem som söker billiga biljetter på internet, sa Jonas Sjöstedt.

När det gäller Ryanair beror de låga biljettpriserna emellertid inte bara på personalsituationen. Som undertecknad tidigare berättat (den 22/8 2013) subventioneras Ryanair varje år med miljontals kronor av de kommuner där flygbolaget har verksamhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *