Stanna i skolan och lyckas i arbetslivet

Varför vänder sig många platsannonser specifikt till studenter? Det beror på att färdigutbildade arbetssökande inte tillåts ta dessa jobb, menar Johannes Sundlo som tidigare arbetat åt Academic Work.
– Annars motsätter sig facket detta, skriver han på Twitter.
– Att vi inte tillåter några andra att ta jobben, det är helt absurt, säger Johnny Håkansson, avtalsansvarig på Unionens förbundskontor.

Väldigt ofta nuförtiden dyker det upp platsannonser som särskilt riktar sig till studenter. Till exempel söker Sveriges Television genom bemanningsföretaget Academic Work en researcher som uttryckligen ska ha minst ett år kvar på sina studier. Varför är det så? Hur kan en färdigutbildad akademiker vara mindre önskvärd än en student?

Studentconsulting, som också är ett bemanningsföretag med inriktning på bland annat studenter, har fått skarp kritik för att medvetet och systematiskt bryta mot arbetsmarknadens avtal och erbjuda arbetskraft till reapris.
I de uppmärksammade fallen med Studentconsulting har det gällt arbeten inom LO:s avtalsområden, bland annat i handeln. För LO:s yrkesgrupper gäller bemanningsavtalet där det också finns undantag för studerande och pensionärer.

Om arbetstagare särskilt begär det kan anställning på viss tid ske för att erbjuda möjlighet till återkommande korta anställningar. Detta avser
arbetstagare med annan huvudsaklig sysselsättning som önskar tillfälligt
extraarbete.

Inte ett förbud mot att anställa andra än studenter. Däremot ett avtal som gör det extra gynnsamt att anställa studenter. Petter Nilsson uppmärksammade affärsidén på sin blogg för några år sedan.

Academic Work
rekryterar däremot inte bara för LO-området, utan även journalister, webbredaktörer, lärare och andra akademiska yrken. Johnny Håkansson, avtalsansvarig på fackförbundet Unionens förbundskontor, säger att det inom hans område inte finns några särskilda regler för studenter.
– Nej, inte som jag ser det. Snarare är det i så fall tvärt om. Det finns begränsningar om vilka arbetsuppgifter som man inte får utföra utan en viss utbildning, säger han.

Johannes Sundlo, Consultant Manager Assistant på Academic Work, har inte specificerat vilket fackförbund det är som gör att enbart studenter kan arbeta deltid som webbredaktörer.
– Sorry, den frågan är brutalt nedprioriterad just nu. Återkommer i sinom tid. Tills dess läs på om varför facket begränsar, kvittrar han.

Uppdatering: Johannes Sundlo är enligt Linkedin Consultant Manager Assistant på Academic Work. Han har emellertid hört av sig och meddelat att han inte längre arbetar åt Academic Work. Johannes Sundlo vill även understryka att han inte har uttalat sig som en representant för Academic Work.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *