Spanska Ryanairarbetare är fortfarande i strejk

Ryanairs bagagelastare strejkar fortfarande på Madrids flygplats. Detta trots att en spansk domstol har dömt att strejken är olaglig.

Som undertecknad tidigare berättat (den 3 juni) gick Ryanairs bagagelastare ut i strejk på Madrids flygplats den 30 maj. Strejken pågår fortfarande, rapporterar tidningen Independent.

En stor del av Ryanairs personal är egenföretagare eller anställda av externa företag. Bagagelastarna på Madrids flygplats är däremot anställda direkt av flygbolaget. Anledningen till strejken var Ryanairs planer på att sänka lönerna, samt missnöje med andra frågor så som ob-tillägg. Strejken hade från början stöd av de spanska facken CTA, UGT, CCCO och syndikalistiska CGT.

Numera ska alla facken utom CTA ha skrivit under ett avtal om att de accepterar Ryanairs arbetsförhållanden. CTA har fortsatt att stödja strejken, vilket har lett till att Ryanair stämt facket. Domstolen har dömt att strejken är olaglig. Trots detta kommer CTA att fortsätta strejka. En taleskvinna för facket säger att Ryanair vill att bagagelastarna skriver på ett avtal om fredsplikt som bland annat förbjuder dem att strejka under två år.
– Strejkkommittén skulle kunna gå med på att dra tillbaka några av klagomålen mot företaget men de vägrar att skriva under fredsplikt eftersom det lämnar arbetarna helt oskyddade och försvarslösa, säger hon till Independent.

En talesman från Ryanair säger till tidningen att flygbolaget inte svarar på ”falska påståenden från fackföreningar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *