Ryanair tvingas följa norska arbetsmiljölagar

Ryanair skriver nya anställningskontrakt för sin personal på flygplatsen Rygge. Det görs efter kritik från en norsk myndighet. ”Vi är nöjda med att de har uppfyllt minimumkraven i arbetsmiljölagen”, säger Trond-Eirik Strand, Luftfartstilsynet.

Som undertecknad tidigare berättat (den 18/12 2013) gjorde myndigheten Luftfartstilsynet en inspektion på flygplatsen Rygge i sydöstra Norge. Inspektionen gjordes efter att fackförbund kritiserat arbetsvillkoren för Ryanairs personal på flygplatsen. Det visade sig då att anställningskontrakten för Ryanairs piloter och kabinanställda inte angav arbetstider eller vilken rätt personalen hade till raster.

Luftfartstilsynet hotade med böter om Ryanair inte ändrade kontrakten för samtliga cirka 180 anställda vid flygbolagets bas på Rygge. Ryanair har nu gått med på det kravet, rapporterar norska NRK.
– Det är ett minimumkrav enligt arbetsmiljölagen att man genom sitt anställningskontrakt ska veta hur arbetstiden och rasterna är, säger Trond-Eirik Strand, chefläkare hos Luftfartstilsynet, till NRK.

Ryanair har tidigare hävdat att personalen är anställd i Irland och att flygbolaget därför bara behöver följa irländska lagar. Vegard Einan från det norska facket Parat tolkar situationen som att Ryanair nu vacklar i den frågan.
– Hade de varit säkra på att det var irländsk lag som gällt i Norge, så hade de inte brytt sig om norska myndigheter, säger Vegard Einan till NRK.

Ryanair har valt att inte kommentera frågan till NRK.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *