Ryanair anklagas för falskt företagande

Ryanairs piloter är ofta formellt egenföretagare. Kritiker menar att detta bara är ett sätt för flygbolaget att slippa undan arbetsgivaransvar. Tyska myndigheter utreder nu 50 Ryanairpiloter som officiellt inte är anställda.

Som undertecknad tidigare berättat (den 1 september) är Ryanairs piloter ofta egenföretagare. Inom flygbranschen används ofta falskt företagande, visar en rapport från universitetet i Gent. Personalen saknar alla rättigheter som anställda har samtidigt som de är bundna av alla skyldigheter som anställda har. Trots att personalen är registrerad som företagare har vederbörande inte någon kontroll över lön, arbetstid, ledighet eller arbetsställe. Det gör personalen mer otrygg jämfört med anställda.

Tyska myndigheter utreder nu 50 Ryanairpiloter som officiellt inte är anställda, rapporterar Irish Times. Om myndigheterna kommer fram till att piloterna i praktiken varit anställda kan det innebära stora kostnader för Ryanair. Det irländska flygbolaget riskerar då att få böter och dessutom tvingas betala in sociala avgifter i efterskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *