Polisens teori: Power Meet-mordet var en hämnd

Änkan till den Enköpingsföretagare som mystiskt hittades död på stadshotellet i Västerås misstänktes under en period för att ha mördat sin make. En teori är att mordet var en hämnd för att maken friats i en ekohärva där hon dömdes till fängelse.

Som undertecknad tidigare berättat hittades en Enköpingsföretagare mystiskt död på Stadshotellet i Västerås 2013. När änkan var misstänkt för att ha mördat sin make ska en av polisens teorier ha varit att änkan mördat maken som hämnd för att han friats och hon dömts till fängelse i en tidigare ekohärva.

Frun släpptes ut från anstalten med fotboja i april 2013. Hon blev villkorligt frigiven den 2 juli, alltså fem dagar innan hennes make hittades död.1

Fängelsetiden var påföljden av en dom i juni 2010. Frun dömdes då till fängelse i ett år och sex månader för grov oredlighet mot borgenärer, grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grovt skattebrott. Brotten hade kopplingar till makens åkeriverksamhet som hade drivits under två olika bolag.

Grov oredlighet mot borgenärer handlade om att makarnas första åkeribolag, genom ett avtal den 31 januari 2004, överlät sex lastbilar till makarnas andra åkeribolag. Det andra bolaget betalade inget till det första för lastbilarna. Det första bolaget försattes sedan i konkurs på egen begäran den 26 augusti 2004.

Grovt bokföringsbrott handlade om att det andra åkeribolaget saknade bokföring. Det hade med andra ord inte förekommit någon bokföring alls.

Grovt bedrägeri handlade om att makarnas första åkeribolag belånat fakturor hos Swedish Factoring AB för betydande belopp. Det rörde sig om fem fakturor, ställda till återvinningsföretaget Ragn-Sells AB. Det sammanlagda fakturabeloppet uppgick till 1 617 750 kronor. Men fakturorna motsvarade inte några verkliga affärshändelser. De var alltså falska.

Grovt skattebrott handlade om att makarnas första åkeribolag lämnat en felaktig och bristfällig bokföring vilket inneburit en fara för att skatt undandragits det allmänna.

Makarna drev de två åkeribolagen tillsammans och båda två åtalades misstänkta för brotten. Tingsrätten ansåg dock att det var frun som skötte företagens ekonomi och att maken därför inte hade något ansvar för brotten. Därför friades alltså maken medan frun dömdes.2

1 Hellberg, Magnus. ”Heléne misstänktes för strypmordet under Power Meet”. Expressen, 07 juni 2016. https://www.expressen.se/nyheter/hon-misstanktes-for-mord-pa-power-meet/.

2 DOM 2010-06-14 meddelad i Uppsala (Uppsala tingsrätt 0614 2010).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *