Nytt miljonbidrag till Västerås flygplats

Västerås flygplats är konkursmässig och behöver pengar. Flygplatsen får därför ett nytt bidrag på 1 miljon kronor. ”Vi satsar nu långsiktigt”, säger Anders Teljebäck (S).

Västerås kommunstyrelse beslutade på onsdagen att betala ut ett driftbidrag på 1 miljon kronor till Västerås flygplats. Det rapporterar VLT.

Västerås flygplats aktiekapital är nästan slut till hälften. När den ekonomiska situationen är sådan måste företaget, enligt lag, upprätta en kontrollbalansräkning. Den extra miljonen är en temporär åtgärd för att undvika en sådan situation.

I februari ska Västerås kommunfullmäktige besluta om mer pengar till flygplatsen. Det blir 5 miljoner kronor för att täcka upp aktiekapitalet och en ännu okänd summa för kommande underskott.

Det är fortfarande oklart exakt hur den rödgrönborgerliga majoriteten i Västerås ska lösa flygplatsens ekonomiska problem.
– Vi ska stärka ledning och styrning, söka fler intressenter och öka intäkterna, säger Anders Teljebäck (S), till VLT.

Av tjänsteskrivelsen till Västerås kommunstyrelse framgår det att kommunstyrelsen år 2010 beslutade om ett aktieägartillskott på 35 miljoner kronor. Tillsammans med det årliga driftbidraget på 15 miljoner kronor beräknades pengarna räcka till och med 2014. Detta har nu fått omvärderas.

Flygplatsen gick emellertid på bidrag redan innan 2010. År 2006 beslutade Västerås kommunfullmäktige om ett stödpaket på 57 miljoner kronor till flygplatsen, rapporterade VLT.
– Jag är helt övertygad om att man både kommer att öka intäkterna och få ned utgifterna, sade kommunstyrelsens dåvarande ordförande Elisabeth Unell (M), till VLT.

Som undertecknad tidigare berättat (den 1 december) hade kommunen dessförinnan, år 2003, tillfört 33 miljoner kronor i aktieägartillskott till flygplatsen. Det året köpte kommunen även flygplatsens fastigheter för 110 miljoner kronor. Dessa fastigheter vill Moderaterna nu ska återgå till flygplatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *