Jönköpingspolitiker rasar mot Ryanair

När Ryanair valt att lämna Jönköping efter bara tio månader är ilskan stor bland politikerna. De vill att flygbolaget ska ge kommunen kompensation. ”Här måste vi kräva som kommun att de följer sin del av avtalet och kompenserar ekonomiskt det som innebär förlust för oss”, säger Ilan de Basso (S).

Ryanair minskar sin verksamhet i Sverige. Flygbolaget lägger ner en rad linjer från Skavsta, Göteborg, Västerås, Växjö, Karlstad, Kalmar, Ängelholm och Jönköping. De fyra sistnämnda blir helt utan trafik med det irländska bolaget medan trafiken på Skavsta minskas med närmare 30 procent, rapporterade Expressen i förra veckan.

När Ryanair började flyga mellan Jönköping och Barcelona i våras gick ryktet att Jönköpings kommun fått betala stora belopp för att få lågprisbolaget till kommunen, enligt Sveriges Radio. Trots påtryckningar från både oppositionen och från medierna så har skattebetalarna inte fått se vad avtalet mellan Ryanair och flygplatsen innehåller. När Ryanair väljer att avsluta avtalet i förtid har det rört upp känslor hos politikerna i Jönköping.
– Jag tycker nog det säger en hel del om företaget, faktiskt. Den här sortens agerande väcker ju inte någon respekt. Nu får vi se vad det finns för möjligheter att gå vidare med detta och det är något som våra jurister får titta på. Man kommer också titta på hur andra flygplatser hanterar det där, säger Mats Green (M), ordförande i kommunstyrelsen, till Sveriges Radio.

Ilan de Basso (S), oppositionsråd, kräver att Ryanair ger kommunen ekonomisk ersättning. Däremot vill han inte ha tillbaka flygbolaget till Jönköping.
– Vi har ju ifrågasatt deras personalpolitik och möjligheten för deras anställda att organisera sig fackligt. I det avseendet kommer de inte vara saknade, säger han till Sveriges Radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *